Matematik

Parabel

22. marts 2013 af pernillemolin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen.

 

Jeg har store problemer med at regne den vedhæftede opgave. Jeg kan slet ikek finde ud af hvor jeg skal starte eller hvordan jeg skal gøre.

Jeg håber i vil hjælpe, og tak på forhånd!

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2013 af peter lind

der er flere muligheder for at finde toppunktet til P1.

a) Brug formlen for toppunktet af en parabel

b) I toppunktet er tangenten vandret så find y'(x) og løs ligningen y'(x) = 0

c) Af figuren fremgår at y koordinaten i toppunktet er 0, så løs lignigen y(x)=0

Findligningen for tangenten i C  og sæt den relevante x værdi i ligningen

Ligningen for parablen kan findes  af at y=a(x-b)2+c hvor b er x koordinaten for toppunktet, c er y koordinaten for toppunktet. a kan findes ve at indsætte koordinaterne for  S

 


Svar #2
22. marts 2013 af pernillemolin (Slettet)

Kan du muligvis uddybe det lidt nærmere? Jeg er fuldstændig lost fordi det er så forvirrende en opgave..

Mangler lidt nogle konkrete udregninger for at forstå det store billede, tror jeg.


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2013 af peter lind

Hvad vil du have uddybet ? Hvad forstår du ikke ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. marts 2013 af mathon

                 f(x) = ax2 + bx + c

                 f(x) =  -(5/3)x2 + (8/3)x + (-16/15)

a = -(5/3)
b = (8/3)
c = (-16/15)

     d = b2 - 4ac = ((8/3))2 - 4 • (-(5/3)) • (-16/15) = 0

                         xT = -b/(2a) = -(8/3)/(2•(-(5/3))) = (4/5)          yT = -d/(4a) = 0

                                           B1 = (xT,yT) = (4/5;0)


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. marts 2013 af mathon

tangenten til P1 i (2.1;y1) = (2.1 ; -(169/60))

                       f  '(x) = -(10/3)x + (8/3)

                       f  '(2.1) = -(10/3)•(2.1) + (8/3) = -(13/3)
 

tangentligning i (2.1 ; -(169/60))

                       y = -(13/3) • (x-2.1) + -(169/60)

                       y = -(13/3)x + (377/60)

højdeforskellen mellem kørebanens højeste bropunkt (4/5;0) og landpunkt (5.1 ; -(13/3)•5.1 + (377/60))

                                                          | 0 - (-(13/3)•5.1 + (377/60) | = 15,82 m


                      

 

      


Brugbart svar (2)

Svar #6
22. marts 2013 af mathon

nye a,b,c-værdier

                       P2:        y = ax2 + bx + 237       gennem ((4/5) ; 2) og ((8/5) ; 237)

                                     x2•a + x•b = y -237

                             I:      (4/5)2•a + (4/5)•b = 2 - 237
                             II:     (8/5)2•a + (8/5)•b = 237 - 237

    hvoraf
                                           a = (5875/16)     b = -(1175//2)     c = 237


                        P2:        y = (5875/16)x2 - (1175//2)x + 237

 

                                    

                                           

                                   


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.