Fysik

Ideal gas

24. marts 2013 af AFG-Z (Slettet)

Hej jeg vil gerne have hjælp til følgende opgave 

Håber De kan hjælpe mig :)

En cylinder med en diameter på d = 6.0 cm indeholder nitrogen, samt et h = 4.0 cm tykt kobber stempel der kan bevæge sig frit. Kobber har densiteten 8.9*10^3 kg/m^3 . Cylinderen er placeret lodret som vist i figuren. Over stemplet er der vakuum. Når gassen har temperaturen 20 ºC, er bunden af stemplet H = 20 cm over bunden af cylinderen.

a) Bestem trykket i gassen.

Det eneste jeg ved er at jeg godt kan bruge følgende formel:

p=(ρ*R*T)/M

Men det er  en opgave uden hjælpemidler så M kan man ikke bare sådan slå op.

Hvad kan man ellers gøre?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2013 af peter lind

Du skal se på cylinderen ikke gassen. Trykket kommer fra tyngdekraften på cylinderen. Brug at tryk er kraften delt med arealet, som kraften virker på


Svar #2
24. marts 2013 af AFG-Z (Slettet)

Passer dette så?

p-p(atm)=ρ*g*h   =>   p=ρ*g*h+p(atm)

p = 8.9*10^3 * 9.82 * 20 * 10^-2 + 101325 = 118804,6 Pa

 

på forhånd tak :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2013 af peter lind

Over stemplet er der vakuum så du skal ikke bruge atmosfærens tryk.

Tyngdektaften på loddet er m*g = ρ*V*g

Trykket er så m*g/A = ρ*V*g/A    hvor A er arealet af cylinderen


Svar #4
24. marts 2013 af AFG-Z (Slettet)

Når tak for hjælpen det giver god menig, men:

Så det eneste kraft der påvirker stemplet er tyngdekraften som er m*g ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. marts 2013 af peter lind

Nej. Trykket fra gassen giver en lige så stor og modsat rettet kraft, så cylinderen ikke bevæger sig


Skriv et svar til: Ideal gas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.