Fysik

opdrift

27. marts 2013 af AnneBirchhøj (Slettet) - Niveau: B-niveau

En oppustet redningsvest kan i vand give en ekstra opdrift af størrelsen 150 N på den person, som bærer vesten. Man kan regne med, at rumfanget af en per-son med massen 100 kg er 0,098 m3.

a) Hvor stor er opdriften på en helt neddykket person med massen 100 kg uden redningsvest?
Begrund, at opdriften på den oppustede redningsvest rigeligt kan holde en person med massen 100 kg flydende.
Gassen i den oppustede redningsvest har trykket 105 kPa, rumfanget 17,0 L og temperaturen 10 °C.

b) Beregn massen af den mængde CO2, der er i den oppustede redningsvest.


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. marts 2013 af mathon

som i ballonopgaven

opdriften er lig med tyngden af det fortrængte volumen vand

 

                                    Fop = V ρvand g         
                                    Fop = (
0,098 m3) • (1000 kg/m3) • (9,81 N/kg) = 961,38 N

     tyngdekraften påden 100 kg tunge person
     er

                                    Ftyngdekraft = (100 kg) • (9,81 N/kg) = 981 N

     for at personen kan holde sig flydende
     skal vedkommende selv levere
     en kraft på
                                    Fselv = (981 N) - (961,38 N) = 19,62 N

     hvilket redningsvestens hjælpende 100 N rigeligt kompenserer for
 

                 
    


 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2013 af mathon

b)
       M(CO2) = 44,009 g/mol


                  og
                                                        p • V
                                     m = n • M = ------ • M
                                                        R • T                       


Skriv et svar til: opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.