Matematik

hyperbel

28. marts 2013 af vinderjeg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal lave en funktionsforskrift for en hyperbel f(x) = 1/(x-p) + q

Jeg får oplyst 2 punkter C(10,5) og D(15; (368/90)).

Derudover ved jeg at hældningen i punktet C er ens for hyperblen f(x) og en parabel med funktionen:
h(x) = (-11/48)x2+ (41/12)x - 25/4

 

Håber i kan hjælpe


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. marts 2013 af SuneChr

Indsæt koordinaterne for C i hyperblens forskrift.

Gør det samme for D

Herefter har vi nu to ligninger med de to ubekendte p og q .

Der gælder endvidere

f '(10) = h '(10)


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. marts 2013 af hesch (Slettet)

#1:  Men jeg forstår ikke, når man har 2 ligninger med 2 ubekendte, hvad skal man så bruge oplysningen i din sidste linie til ?


Brugbart svar (4)

Svar #3
28. marts 2013 af SuneChr

Der foreligger en dobbeltkorrespondance imellem p og q :

p  = 15,9260    ∧    q  = 5,1687           ∨

p  =   9,0740    ∧    q  = 3,9201


Brugbart svar (2)

Svar #4
28. marts 2013 af hesch (Slettet)

Ok


Svar #5
28. marts 2013 af vinderjeg (Slettet)

Nu ved jeg tilfældigvis hvordanforskriften ser ud og ved at p = 9,0740  ∧  q  = 3,9201

Dog får jeg ikke disse resultater når jeg indsætter 2 ligninger med to ubekendte, og forstår heller ikke helt hvordan dette udtryk f '(10) = h '(10) skal beregnes.
Er det en beregnig for sig selv eller er den sammenhængende med de to ligninger med to ubekendte?


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. marts 2013 af SuneChr

# 5   Det er en beregning for sig selv.

Differentiér f  med de værdier for p og q der er fundet , og h og eftervis, at

f '(10)  =  h '(10)  for dette sæt af  p og q .


Svar #7
28. marts 2013 af vinderjeg (Slettet)

mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man benytter de to punkter C(10;5) og D(15 ; 368/90) alene sammen med forskriften f(x) = 1/(x-p) + q, får man de to ligninger

1/(10-p) + q = 5 , og

1/(15-p) + q = 368/90

Trækkes lign 2 fra lign 1, fås

1/(10-p) - 1/(15-p) = 5 - 368/90 , eller

(15-p -10 +p)/((10-p)(15-p)) = 82/90 ,

der svarer til 2.-gradsligningen

p2 -25p + 150 -450/82 = 0

med de to forskellige rødder

p = 15,92605 eller p = 9,073952

og de dertil hørende værdier af q

q = 5,168747 eller q = 3,920142

Med (p;q) = (15,92605 ; 5,168747) fås f '(10) = -0,02848

og med (p;q) = (9,073952 ; 3,920142) fås f '(10) = -1,16609 .

Da h '(10) = -7/6 = -1,16667 , er det klart, at oplysningen f '(10) = h '(10) skal benyttes til at udvælge den korrekte (p;q) løsning.


Skriv et svar til: hyperbel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.