Fysik

Bølgelængde på foton

28. marts 2013 af LillePrins (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, 

Nedenstående spørgsmål omhandler en foton som henfalder fra fjerde til andet energiniveau. Jeg skal udregne både energi og bølgelængde. 

ΔE = En=4 - En=2
ΔE = 1,36 * 10^-19 J - 5,45* 10^-19 J
ΔE = -4,10 *10^-19 J

EBølgelængde = hf = hc/λ
λ = hc/E = 6.63 * 10-34 J*s * 3 *108 m/s /(-4,10 *10^-19 J)
λ = hc/E =   1239,84 eV·nm/(-4,10 *10^-19)

 

Mit spørgsmål ligger i; kan det passe at min energi skal være negativ? Jeg får dermed også en negativ bølgelængde hvilket heller ikke stemmer overens. Er der nogen der kan se hvor jeg har begået fejlen? 

 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2013 af peter lind

Nej. Energiniveauerne er negative, så du skal blot skifte fortegn


Svar #2
28. marts 2013 af LillePrins (Slettet)

Dvs. at jeg simpelthen bare kan skifte fortegn i nedenstående? 

 

EBølgelængde = hf = hc/λ
λ = hc/E = 6.63 * 10-34 J*s * 3 *108 m/s /(4,10 *10^-19 J)
λ = hc/E = 1239,84 eV·nm/(4,10 *10^-19)
λ = 3,024*10-17 m

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2013 af peter lind

ja men du skal også gøre det i dine 2 linjer med beregning af ΔE


Svar #4
28. marts 2013 af LillePrins (Slettet)

Det forstår jeg ikke rigtig? Denne her: ΔE = -4,10 *10^-19 J omregner jeg også til ΔE = 4,10 *10^-19 J, men hvilken anden linje mener du? 
Og ville du have mulighed for at uddybbe hvorfor jeg bare kan ændre fortegn? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. marts 2013 af peter lind

ΔE = 1,36 * 10^-19 J - 5,45* 10^-19 J

De pågældende energier er bindningsenergier. Du skal tilføre energi for at elektronerne kan rive sig løs, så deres energi bliver større end eller lig med 0. Energiniveauerne er altså negative


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. marts 2013 af mathon

 

             ΔE = (-1,36 - (-5,45)) ·10-19 J = 4,09·10-19 J = 2,553 eV

             λ = (1239,84 eV·nm) / ΔE = (1239,84 eV·nm) / (2,553 eV) = 485,68 nm

 


Svar #7
28. marts 2013 af LillePrins (Slettet)

Mange tak for jeres hjælp! 


Skriv et svar til: Bølgelængde på foton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.