Matematik

Randværdiproblem

29. marts 2013 af AGAA (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Betragt problemet:

-u''-u=f på ]0;π/2[,     (f er kont.)

u(0)=u(π/2)=0.

Jeg er med på at den generelle løsning til -u''-u=0 er c1cosx+c2sinx, hvoraf det homogene randværdiproblem kun har nulløsningen. Men hvad er den generelle løsning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2013 af peter lind

Du skal gætte på en løsning af samme form som høre side. Højre side er en konstant går jeg ud fra, så gæt på en eller anden konstant


Svar #2
29. marts 2013 af AGAA (Slettet)

#1 desværre nej ... højre side er en kontinuert funktion på ]0,π/2[


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. marts 2013 af peter lind

Hvad ved du om funktionen f ?


Svar #4
29. marts 2013 af AGAA (Slettet)

#3 at den er kontinuert ... intet andet!


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. marts 2013 af peter lind

Så skal du i gang med wronski determinanten. Kender du den ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. marts 2013 af peter lind


Svar #7
29. marts 2013 af AGAA (Slettet)

Jeps ...den kender jeg :-)

Kan det passe at resultatet giver:

u(x)=cos(x)∫0xsin(y)f(y)dy+sin(x)∫xπ/2cos(y)f(y)dy.

......... Har afprøvet grænser og sat ind i ligningen :-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. marts 2013 af peter lind

Det ser rigtigt ud


Svar #9
29. marts 2013 af AGAA (Slettet)

Tak for hjælpen :-)


Svar #10
29. marts 2013 af AGAA (Slettet)

... lige et yderligere spørgsmål? Behøver f at være kontinuert? Er det ikke nok at f er integrabel?

PFT AGAA


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. marts 2013 af peter lind

Rent umiddelbart vil jeg tro det i de fleste tilfælde kan lade sig gøre; men jeg vil ikke udelukke at matematikerne har fundet eksempker på at det kan gå galt. Du kan jo gøre prøve og se om der er noget, der går gal


Skriv et svar til: Randværdiproblem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.