Matematik

Hjælp til differentialregning

30. marts 2013 af Daalady (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaven lyder:

Omkostningerne ved produktion af en vare som funktion af produktionsmængden x i stk. er givet ved forskriften:

f(x) 0,01x- 0,75x + 30x + 300 ; ∈[0,20]

a) bestem omkostningerne ved produktion af 10 stk.

b) Bestem f´(x)

c) udregn f´(10) og forklar med egne ord, hvordan resultatet skal forstås

d) Med udgangspunkt i f´(x), skal de gøre rede for at f er voksende i intervallet x ∈[0,20]

Det jeg har brug for er et vink til hvordan jeg gør./ eller om mit eget forslag er rigtigt.

a)  f(x)= 0,01x3 -0,75x + 30x +300 ⇔ 0,01x2 - 0,75 + 30 ⇔ 0,01*102 - 0,75 + 30 ⇔30,25 omkostningen ved 10 stk.

b) 3*0,01x3-2 - 1*0,75x + 1*30x + 300 ( som fjernes, da det er en konstant)⇔

    0,03x2 - 0,75x + 30x   og så går jeg i stå her.  skal jeg bruge den formel der hedder d= b2 - 4ac og så x = -b±√d/2a.

  d= 0,752- 4*0,01*30 = -0,6375  og så x = - 0,75 ±√-0,6375/2*0,01⇔-0,75±-0,7984/0,02⇔{-40,67;39,17}

c) f´(x) = 10 ⇔f´(10) = 0,03*102- 0,75*10+30 = 25,5

Forklar: ??? den er positiv 

d) den har jeg ingen ide til hvordan løses.

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. marts 2013 af anonym000

d) Bestem monotoniforhold.

- - -

...............


Svar #2
30. marts 2013 af Daalady (Slettet)

f´(0,15) = 0,03*(0,15)2 -(0,75*0,15) + 30 = 29,88

f´(0,19) = 0,03*(0,19)2- )0,75*0,19) + 30 = 29,85

f´(0,21) = 0,03*(0,21)2 -(0,75*0,21) + 30 = 29,84

Er det du mener.

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. marts 2013 af anonym000

Nu ved jeg ikke helt, hvad for noget CAS-værktøj du bruger, men på TI-Nspire kan du gøre sådan:

Differentier f(x)

løs så vha. CAS: 0,03x2-1,5x+30>0

så får man "true". Det betyder at den er voksende.

:-)

- - -

...............


Brugbart svar (2)

Svar #4
30. marts 2013 af mathon

er der fejl i
                                 f(x) = 0,01x- 0,75x + 30x + 300 ; ∈[0,20]

skal det være
                                 f(x) = 0,01x- 0,75x2 + 30x + 300 ; ∈[0,20]     ?


Brugbart svar (2)

Svar #5
30. marts 2013 af anonym000

#4 

Det regner jeg med. Ellers vil der ikke står to led, hvor der indgår x af første grad.

- - -

...............


Svar #6
30. marts 2013 af Daalady (Slettet)

du har helt ret med den fejl. Tak.

tak for hjælpen, og jeg har en TI 84 Plus. 


Skriv et svar til: Hjælp til differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.