Kemi

polær - upolær

30. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har svært ved at finde ud af om et stof er upolært eller polært. Fx HCN. Hvordan finder jeg ud af om det er polært eller polært. Jeg ved, at man skal finde elektronnegativiten. Men hvordan trækker man elektronnegavitet fra hinanden når der er tale om tre forskellige stoffer.

Altså:
H's elektronnegativitet er 2,1 
C's elektronnegativitet er 2,5
N's elektronnegativitet er 3.

Jeg vil udmidbart gætte på at man skal trækker værdierne fra hinanden, men i hvilken rækkefølge. Hvis det overhovedet er rigtigt? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Du skal bare kigge på elektronegativitetsforskellen mellem to stoffer i én af bindingerne. Er elektronegativiteten over 0,5, så er stoffet polært.. Polariteten vokser med større elektronegativitetsforskel.

Dog gælder der, at 4 carbonatomer med hydrofobe grupper (≈upolære grupper) ophæver virkningen af en hydrofil (≈polær gruppe) gruppe.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

 i HCN (H-C=N) er ΔEN = 3,04 - 2,55 = 0,49 (meget svagt polær / upolær)


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. marts 2013 af lvr34 (Slettet)

Det skal samtidig bemærkes, at der internt i molekylet skal optræde en asymmetrisk struktur der tillader en ladningsforskydelse, før at et stof kan siges at være polært - ellers ville, fx CO2 jf. elektronegativitetsværdierne, være polært.


Svar #4
30. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet)

okay, så jeg skal elektronegativteten mellem H og C samt C og N.

 

H - C = 2,1 - 1,5 = 0,6           - polær

C - N = 1,5 - 3 = -1,5             - upolært

Hvilken polaritet har molekylet så?

Er der nogle regl om hvordan man trækker dem fra hinanden, altså skal man sige C mind N eller N minus C?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Er elektronegativiten over 0,5 mellem to af stofferne, er molekylet/ionen for det meste polært.. Dog gælder der, at 4 carbonatomer med hydrofobe grupper (≈upolære grupper) ophæver virkningen af en hydrofil (≈polær gruppe) gruppe.


Svar #6
30. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#2

 i HCN (H-C=N) er ΔEN = 3,04 - 2,55 = 0,49 (meget svagt polær / upolær)

Tak fordi du vil hjælpe, men, hvor får du 3,04 og 2,55 fra? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL


Svar #8
30. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#7


fra wikipedia

http://da.wikipedia.org/wiki/Elektronegativitet

N
åår, så du har trukket N fra C, men hvad så med H?


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. marts 2013 af lvr34 (Slettet)

H fratrækkes da C

    C - H = 2,55 - 2,20 = 0,35


Brugbart svar (1)

Svar #10
30. marts 2013 af lvr34 (Slettet)

Et stof kan også være både polært og upolært, fx ethanol, der indeholder CH- og OH-bindinger

 

    C - H = 2,55 - 2,20 = 0,35

    O - H = 3,44 - 2,20 = 1,24


Svar #11
30. marts 2013 af samsamsamsam (Slettet)

#9


H fratrækkes da C

    C - H = 2,55 - 2,20 = 0,35

Men hvorfår trækker man ikke C fra H, så det kommer til at sådan her ud:
H - C = 2,20 - 2,55 = -0,35 ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
31. marts 2013 af Barbasbol (Slettet)

Ligegyldig hvilken måde du trækker dem fra hinanden, skal forskellen som hovedregel være mere end 0.5 (-0.5), du kan sætte det i numerisk, hvis det vil hjælpe dig, da det er et forhold.

Når man tegner molekylet, og finder de forskellige forhold, plejer man at tegne det ind. (for at give et overblik).

Man bruger det lille delta tegn (det der ligner et s med en for lang ende), til at beskrive polaritet.
Se billedet
Det kan ses på billedet at Carbon har en delta + (betyder at den er positiv der, men det svare IKKE til en hel ladning).
og at N er delta negativ (analogt, det svare ikke til en hel ladning). H har ingen tegn, da der ikke er stor nok forskel mellem C og H til at give en polaritet.

Den røde pil (Det er forskelligt fra sted til sted om man tegner den.) angiver bare at elektronerne er mere ovre ved N (derfor mere negativ).

Elektronegativitet er en god GUIDE til at finde polaritet, men der skal ofte flere forhold i betragtning.

Fx har nitrogen også et lonepair, som giver en større grad af polaritet, samtidigt med at selve trippel binding er meget elektron tæt. Så jeg vil sige molekylet er polært.

Så husk at elektronegativitets forskel er kun mellem TO atomer

Som bonusinfo, kan det nævnes at det er blåsyre (dødelig gas) der er tale om, som kan gå på ionform i vand (trippelbinding stabiliserer den negative ladning ved carbon, pga den trækker så meget i elektronerne.)  


Skriv et svar til: polær - upolær

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.