Matematik

hjælp

31. marts 2013 af fruerlund123 (Slettet)

Hver af disse funktioner har netop et ekstremumspunkt. Afgør om det er et maksimum eller minimum, og find koordinaterne for punktet. Afgør endvidere funktionernes værdimængder.

a) f(x)=3x2-x

b) g(x)=-x2+9

c) h(x)=-(3/5)x2+(1/3)x-7

hvor dan løser jeg opgaven

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2013 af peter lind

Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 0.  Hvis løsningen er x0 skal du se efter om f'(x) varierer -0+ (maksimum) eller +0-(minimúm) De andre kan løses tilsvarende. Tegn evt. en graf for funktionerne


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. marts 2013 af ChemistryIsKey

Løsning til opgave a:

Funktionen er

     f(x) = 3x2 - x

Den differentieres

     f'(x) = 6x - 1

Toppunktet findes ved at sætte den afledte funktion lig 0 og løse for x

     f'(x) = 0

     6x - 1 = 0

     6x = 1

     x = 1/6

y-værdien til toppunktet findes ved at indsætte ovenstående x-værdi i den oprindelige funktion

     f(1/6) = 3 · (1/6)2 - 1/6 = 3/36 - 1/6 = 1/12 - 2/12 = -1/12

Toppunktet er altså

     Tp(1/6 , -1/12)

For at finde ud af, hvorvidt toppunktet er et maksimum eller minimum laver du nu en fortegnsundersøgelse ved at indsætte x-værdier før og efter toppunktet i den afledte funktion

     f'(0) = 6 · 0 - 1 = -1

     f'(1) = 6 · 1 - 1 = 5

Funktionen er altså aftagende før toppunktet og voksende efter. Toppunktet må således være et minimum.

Værdimængden for funktionen må være fra toppunktets y-koordinat (den kan jo ikke gå under toppunktet) og til uendelig. Derfor skrives

     Vm(f): [-1/12 ; ∞[

Prøv selv med resten udfra ovenstående fremgangsmåde :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. marts 2013 af mette48 (Slettet)

a) f(x)=3x2-x

b) g(x)=-x2+9

c) h(x)=-(3/5)x2+(1/3)x-7

der er tale om tre parabler y=ax2+bx+c.

Hvis a>0 er der minimun da toppunktet vender nedad

Hvis a<0 er der max da toppunktet vender opad.


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.