Matematik

Integraleregning - angiv mindst tre andre stamfunktioner

02. april 2013 af Kbrondby - Niveau: B-niveau

Godmorgen folkens

 

Jeg sidder med en integrale opgave som lyder således: 

 

Vis, at F(x)=0,5x^2-x+9 er en stamfunktion til f(x)=x-1- Angiv derefter mindste tre andre stamfunktion til f. 

 

Jeg har integreret den så jeg har fået stamfunktionen, men hvad menes der med 'angiv mindste tre andre stamfunktioner til f.'? 

 

Jeg håber en ved, hvordan jeg løser denne opgave. 

 

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af PeterValberg

hvor k er integrationskonstanten, hvorom det gælder k∈R

Deraf fremgår at ved k=9 er F(x)=0,5x2-x+9 en stamfunktion til f(x)=x-1

dette kan du påvise, hvis F'(x) = f(x)   (integrationsprøven)

Hvis du ændrer værdien for k fremkommer en anden stamfunktion til f(x)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
02. april 2013 af Kbrondby

Okay. 

 

Så jeg skal faktisk 'bare' ændre f.eks. k-værdien fra 9 til 3 også integrere F(x)=0,5^2-x+3?

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. april 2013 af PeterValberg

Ja, i princippet er det "bare" så simpelt :-)

men for god ordens skyld bør du (ved dine tre øvrige valg for k) vise,
at den aktuelle (stam)funktion F er en stamfunktion til f vha. integrationsprøven.

F(x) er en stamfunktion til f(x), hvis F'(x) = f(x)

du skal altså differentiere dine tre (forventede) stamfunktioner og "se" om det giver 
forskriften for f(x) 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
02. april 2013 af Kbrondby

Fint nok. Så tror jeg, at jeg har den :) 

 

Jeg giver det i hvertfald et forsøg. 

 

Tak for hjælpen Peter! Fantastisk med så hurtigt svar. 


Svar #5
02. april 2013 af Kbrondby

Hej igen

 

Jeg skal lige høre, om det kan passe at stort set de tre andre stamfunktioner bliver det samme. 

 

Jeg har valgt k-værdien til 3, 10 og 15. 

 

Så de tre stamfunktioner kommer til at se således ud: 

 

1. k-værdi = 3

F(x)=0,5x^2-x-3

2. k-værdi = 10

F(x)=0,5x^2-x-10

3. k-værdi = 15

F(x)=0,5x^2-x-15

 

Endnu en gang, på forhånd tak :)) 


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. april 2013 af PeterValberg

#5 Ja, forskellen på de forskellige stamfunktioner til f er værdien af integrationskonstanten k

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
02. april 2013 af Kbrondby

Okay, ja det er selvfølgelig rigtigt. 

 

Tak for svaret Peter. 


Skriv et svar til: Integraleregning - angiv mindst tre andre stamfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.