Kemi

Spektroskopi

09. oktober 2005 af Micc_86 (Slettet)
Jeg har nogle opgaver fra nedstående opgavesæt, som jeg har lidt problemer med:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/vejledende%20opgaver.pdf

I opgave 5 ved jeg ikke, om jeg har fundet frem til de rigtige svar, så er der nogen, som lige kan sige, om det er rigtigt eller forkert?

5b)
MS-spektrum for citral

5c)
IR-spektrum 1 = Linalool
IR-spektrum 2 = Limonen
IR-spektrum 3 = Citral

5d)
Limonen : 1 geometrisk
Linalool : 1 geometrisk + 1 spejl
Citral : 2 geometrisk

Tak :)

Svar #1
09. oktober 2005 af Micc_86 (Slettet)

Nu sidder jeg lige og kigger på opgaverne igen, og specielt de to spektre i opgave 5c; IR-spektrum 1 og 3. Ved dem begge er der et signal mellem 1600-1820 cm^-1, hvilket kan tyde på C=O. Men i og med at det kun er citral, der indholder C=O, hvad tyder signalet da ellers for?

Jeg kan ikke gennemskue det :s

Svar #2
09. oktober 2005 af Micc_86 (Slettet)

6c) Formlen C6H5-CH2-CH2-O-C(=O)-CH3 ?
6d) Stof B er C6H5-CH2-CH2-OH ?

Svar #3
09. oktober 2005 af Micc_86 (Slettet)

I opgave 9d optages et massespektrum for stof A (2-methyl-2-propanol). Man skal vise, at signalet for molekylarionen ikke forekommer i spektret. Dette gøres vel bare ved at regne massen af molekylarionen ud og derefter ser, om der er et signal ved denne masse (beregnes til 74)...

Men hvordan forklarer man, at der er et signal ved m/z = 59?

Hvis man fjerne en CH3-gruppe, da passer det med med massen : 74-15 = 59. Men jeg mener, at vores lærer sagde, at det var OH, der skulle fjernes, men da passer det da ikke med signalet på 59 :s

Svar #4
09. oktober 2005 af Micc_86 (Slettet)

Ingen, der kan hjælpe med lidt spektroskopi :o

Svar #5
09. oktober 2005 af Micc_86 (Slettet)

Hader at skulle oppe min tråd - men nu har jeg siddet og gloet på de her opgaver hele dagen - mangler hjælp! #'s

Skriv et svar til: Spektroskopi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.