Matematik
Ubestemt integrale med substitution
hej, hvordan løser man: ∫ x*(3x^2+1)^4 dx med substitution? Jeg får x til et en underlig værdi når jeg isolerer den ud fra dt/dx.
tak på forhånd
Svar #2
03. april 2013 af mathon
∫ x•(3x2+1)4dx = ∫ (3x2+1)4(x•dx) = ∫ t4((1/6)dt) = (1/6)•∫ t4dt = (1/30)•t5 + k = (1/30)•(3x2+1)5 + k
Svar #3
03. april 2013 af johannowiz (Slettet)
Jeg forstår stadig ikke hvor x bliver af, skal den ikke isoleres ud fra dt/dx = 6x ... ??
Svar #4
03. april 2013 af lfdahl (Slettet)
#3
Iflg. #1 har du erstattet/substitueret 3x2 + 1 med t i integralet. Dette medførte at: dt = 6xdx eller (1/6)dt = xdx, som vist i #2.
Meningen med det er jo, at lette integrationen. Det ubestemte integral bliver så til: (1/30)t5 + k. På dette trin kan du så, som anført i #2 erstatte t med det oprindelige udtryk: 3x2 + 1. Variablen x er ikke "forsvundet", den er bare udtrykt på en mere kompakt og overskuelig måde i og med substitutionen.
Svar #5
04. april 2013 af johannowiz (Slettet)
Okay, tror endelig jeg har forstået det :) Kan man ikke også forklare det på denne måde:
∫ x*(3x^2+1)^4
t=3x^2+1
--> ∫ x*t^4*(dt/6x) --> så går x ud med hinanden --> ∫ t^4*(dt/6) = ∫ t^4*1/6*dt, så vil jeg kunne forstå det bedre, men fik nogenlunde fat i det du lige skrev :)
Skriv et svar til: Ubestemt integrale med substitution
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
