Fysik

Forsøg, mekanik, svingninger

04. april 2013 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Så vi har fået en laboratorieøvelse, der omhandler svingninger. Vi skal både lave en statisk og dynamisk bestemmelse af fjederkonstanten, samt den bløde og stive fjeder i forlængelse af hinanden.

Vi bruger nogle forskellige masser (lodder) og måler hvor langt fjederen udvider sig.

Jeg ved at hvis en spiralfjeder belastes med en masse m, vil fjederen forlænges. Idet der er ligevægt vil der gælde at

Ffjeder = Ftyngde --> k*x=m*g.

Vi har lavet en graf over forlængelsen som funktion af massen og vi skal bestemme fjederkonstanten (k). Jeg tænker at hurtigt kan beregne den ved at isolere k og indsætte tyngdeaccelerationen samt én af masserne tilhørende til én af forlængelserne og indsætte dem, men der står at man skal finde fjederkonstanten udfra linjens hældning?

Jeg har lavet lineær reggresion, den ser fin ud og jeg har fået mit a på 4,925.

Mit spørgmål er hvordan jeg skal bruge linjens hældning i formlen for at finde fjederkonstanten?

 

(-: På forhånd tak for hjælpen.  

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Først og fremmest: Hvis du laver en enkelt beregning ud fra dine data, så bruger du kun én måling til at bestemme fjederkonstanten. Hvis du derimod bruger alle dine målinger til at finde én værdi for fjederkonstanten er den meget bedre bestemt.

Dernæst: Hvad har du du af dine akser?


Svar #2
04. april 2013 af came (Slettet)

Nåh ja, det giver selvfølgelig god mening.

Jeg har massen i kg på x-aksen og forlængelsen i meter på y-aksen. Jeg vedhæfter min graf i et dokument :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Så skal du nok starte med at omskrive din formel:

k*x = m*g

til en udgave, der viser, at du kan lave linær regression. Prøv at omskrive til en form af y = a*x (ikke det samme x som dit!) og se, om det ikke hjælper dig videre.


Svar #4
04. april 2013 af came (Slettet)

Jeg sætter pris på du ikke bare vil give mig svaret og jeg kan sagtens følge din tankegang.

Omkring y = a*x - skal +b ikke med?

Jeg er bare i tvivl om hvordan jeg helt præcist skal gøre det.

Jeg har tænkt siden det er fjederkonstanten jeg vil finde, overtager den nok y's plads og at a må være hældningskofficienten fra forskriften så på x's plads har jeg m*x tilbage? Men jeg må jo heller ikke bare vælge to tilfældige punkter, idet jeg vil bruge alle mine målinger..


Svar #5
04. april 2013 af came (Slettet)

Medmindre g bare overtager x's plads?! :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. april 2013 af Jerslev (Slettet)

Det gør den ikke.

Brugbart svar (1)

Svar #7
05. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#4. Nej, b skal ikke med. Der er ikke noget konstantled i din formel i #0. Du er nødt til at vide, hvorfor du laver din databehandling, som du gør. Jeg prøver at hjælpe dig med et teoriafsnit om forsøget.

Du ved, at k*x = m*g, og du placerer x op af y-aksen og m hen af x-aksen. Dermed bliver:

x --> y

og m --> x. Du har da, at

k * y = x*g

Omskriv dette til en form, der minder om y = ax (+b) og så burde du kunne indse, hvad din hældningskoefficient er det samme som.


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2013 af mathon

se

Vedhæftet fil:svingning_harmonisk_2.doc

Brugbart svar (1)

Svar #9
05. april 2013 af mathon

uden parentesfjums
se

Vedhæftet fil:svingning_harmonisk_2.doc

Skriv et svar til: Forsøg, mekanik, svingninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.