Matematik

Faktoriser tæller og nævner i en brøk?

04. april 2013 af sussxn (Slettet) - Niveau: C-niveau

Faktoriser tæller og nævner i  brøken og reducer så meget som muligt

x^2-9x+20 / x^2-x-12

Hvordan gør jeg dette?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2013 af peter lind

Der må mangle nogle parenteser i dit udtryk. Ellers giver spørgsmålet ingen mening.

Et andetgrads polynomium faktorieseres ved at man finder rødderne. Er rødderne r1 og r2 kan polynomiet skrives som a(x-r1)(x-r2) hvor a er koefficienten til a2


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Find først rødderne:

Benyt f.eks., at (x - a) (x - b) = x2 - (a + b)x + a b

a + b = 9 og a b = 20 i tælleren (4 og 5)

a´ + b´ = 1 og a´b´ = -12 i nævneren (-3 og 4)

Faktorisér nu brøken: (x - 4)(x - 5)/((x + 3)(x - 4)) og forkort


Svar #3
04. april 2013 af sussxn (Slettet)

Okay, mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. april 2013 af 123434 (Slettet)

(x-4)(x-5)                          /                                   (x+3)(x-4)

(x^2+20-4x-5x)                 /                                  (x^2+3x-12-4x)

(x^2+20-9x)                       /                                  (x^2-x-12)

(x^2+20-9x)                         /                                        (x-12)

Jeg har sikkert gjort et eller andet galt, men hvad?

(x^2+20-9x)/(x-12)

 

 

 

 

 

                                                 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
05. april 2013 af mette48 (Slettet)

(x+3)(x-4) = x*x+3*x-4*x-4*3 =x2-2x-12   hvorfor har du smidt x2 væk? (nederste parentes til højre)


Brugbart svar (2)

Svar #6
05. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal faktorisere tæller og nævner i brøken

(x2 -9x +20) / (x2 -x -12) = (x-4)(x-5) / ((x-4)(x+3))    ( her kan den fælles faktor (x-4) forkortes væk)

                                          = (x-5) / (x+3) , x ≠ 4

Det er her nødvendigt at medtage forbeholdet x ≠ 4 , idet den oprindelige brøk ikke er defineret for x = -3 og for x = -4, mens den sidste brøk ikke er defineret for x = -3 .

 

#5

Der gælder, at

 (x+3)(x-4) = x*x+3*x-4*x-4*3 =x2 -x-12 .


Brugbart svar (2)

Svar #7
05. april 2013 af mette48 (Slettet)

#6

Det har du da ret i, Jeg ville bare vise at X2 er forsvundet i #4 og fik så lavet en skrivefejl selv, men teksten kom da med


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2013 af 123434 (Slettet)

Ok, den reduceres/faktoriseres til (x-5)/(x+3).

Tak for hjælpen.

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. april 2013 af 123434 (Slettet)

6# Du har ret. Det er meget er meget nemmere at se hvad, der går ud med hinanden

(x-4)(x-5)/(x-4)(x-3)

(x-5)/(x-3)

Det var lidt besværliget i 4#

 


Skriv et svar til: Faktoriser tæller og nævner i en brøk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.