Matematik

funktionundersøgelse

05. april 2013 af mumsm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nedenfor ses graferne for funktionerne f(x) og g(x). Det oplyses af begge funktioner er polynomier.
a) Bestem via aflæsning på grafen f(0) og g(0).
b) Bestem rødderne for f(x) og g(x).
c) Hvad er den mindste grad polynomiet f(x) kan have?
Hvilken grad er den mindste g(x) kan have?
d) Betragt nu to nye funktioner
h(x)=f(x)-g(x)    og  k(x)=f(x)*g(x) Bestem h(0), h(2), k(0) samt k(2).
d) Bestem samtlige nulpunkter for funktionen k.

a) Aflæsning på grafen.
grafen f skærer i y-aksen i et punkt,det??har jeg aflæst til:?
f(0)=4
grafen g skærer i y-aksen i 1 punkt,det??har jeg aflæst til:?
g(0)=-2

b) Aflæsning på grafen.
For at finde rødderne for f og g, aflæser jeg der hvor grafen skærer i x-aksen.
Ud fra billedet kan jeg se at grafen f har 3 rødder,det??har jeg aflæst til: ?
f(-1)=0    f(-2)=0    f(4)=0

Ud fra billedet kan jeg se at grafen g har 2 rødder,det??har jeg aflæst til: ?
g(-2)=0       g(-2)=0

c) Ud fra billedet kan jeg se at grafen f skærer x-aksen 3 steder, dvs. At den mindste grad polynomiet kan have er 3.

Ud fra billedet kan jeg se at grafen g skærer x-aksen 2 steder, dvs. At den mindste grad polynomiet kan have er 2.

d) Betragt to nye funktioner:
h(x)=f(x)-g(x)    og  k(x)=f(x)*g(x)


Bestem h(0),h(2),k(0)  samt k(2)

h(0)=4-(-2)=2

k(0)=4*-2=8

Hvordan skal jeg bestemme h(2) og k(2)?

e)


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2013 af peter lind

Aflæs f(2) og g(2) fra graferne


Svar #2
05. april 2013 af mumsm (Slettet)

det er ikke muligt at aflæse g(2) og f(2) fra graferne #1

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2013 af peter lind

Så må du finde funktionsudtrykkene ud fra graferne. Det kan du gøre ved at aflæse nogle punkter på grafen. Det er faktisk gjort idet du har f(0), g(0) og rødderne fra spørgsmål a og b


Svar #4
05. april 2013 af mumsm (Slettet)

vil det sige at hvis 

h(0)=4-(-2)=2

så må h(2)=4

 

k(0)=4*-2=8

k(2)=16 eller hvad.... 

 

Jeg forstår det virkelig ikke 


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. april 2013 af peter lind

Du har for g(x) fundet at det er et andet grads polynomium og at der gælder g(0) = -2, g(-2) = 0. Der er to rødder men du har kun opgivet den ene.

Funktionsudtrykket for polynomiet vil være y = a*x2+bx+x. Ved at sætte de 3 punkter ind får du 3 ligninger til bestemmelse af a, b og c.

Jeg ser lige at du har aflæst f(-1) og f(4). Så må du da også kunne aflæse f(2) !


Svar #6
05. april 2013 af mumsm (Slettet)

Hov! det er min fejl. 

 

f(-1)=0    f(2)=0    f(4)=0


g(-2)=0       g(2)=0

 

Jeg har både g(2) og f(2), men mine resultater er jo bare nul. :s


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. april 2013 af peter lind

Det gør da ikke noget. tværtimod. Det gør da bare  udregningerne nemmmere


Svar #8
05. april 2013 af mumsm (Slettet)

hvordan finder jeg funktionen k's nulpunker? Det eneste jeg ved er at k(2)=0 


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. april 2013 af peter lind

Brug nulreglen


Skriv et svar til: funktionundersøgelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.