Matematik

Gennemsnitsfart

06. april 2013 af Miks9 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

En cyklist starter kl. 14.20.
En knallertkører kører 14.40 fra samme sted og kører ad samme vej.
Knallertkøreren kører med en gennemsnitsfart på 27 km i timen. Han indhenter cyklisten kl. 15.05.

Hvad er cyklistens gennemsnitsfart?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2013 af NikolajFys2 (Slettet)

Den er ikke så gal. :-)

Du kan ud fra opgaven regne den strækning ud, som knallertkøreren tilbagelægger ved at bruge hans gennemsnitsfart og de 25 minutter, det tager for ham at tilbagelægge strækningen.

Hastighed=strækning/tid -> strækning=hastighed*tid

Vi får så af vide, at strækningen for de to er den samme, og i cyklistens tilfælde kende du altså nu tid og strækning, så du kan regne hastigheden ud

hastighed=strækning/tid

 

Mvh Nikolaj


Svar #2
06. april 2013 af Miks9 (Slettet)

Jeg har selv siddet og kigget lidt på den og er kommet frem til følgende:

 

27/60 = 0,45 km/min

0,45 * 25 = 11,25 km/25 min

11,25* 45 / 60 = 8,44 km/t

Er dette rigtigt? :-)


Brugbart svar (2)

Svar #3
06. april 2013 af NikolajFys2 (Slettet)

Sådanne opgaver kan godt drille lidt pga. enhederne, jeg får:

Strækningen: 27km/t * 25 min = 7.5 m/s *1500 s = 11250 m

Cyklistens hastighed: 11250 m / (45 min * 60 s) = 4.16 m/s = 15 km/t

 

Kan du få det samme? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. april 2013 af SuneChr

# 3  Ja.

På 25 min kører knallerten   

På 45 min kører cyklisten samme strækning

 

På 1 time kører cyklisten 

Cyklistens gennemsnitshastighed er  15 km/t


Svar #5
06. april 2013 af Miks9 (Slettet)

Jeg får det til 14,98 km/t da man jo skal gange m/s med 3,6 og ikke 3,61. Men har derefter bare afrundet :-)


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. april 2013 af NikolajFys2 (Slettet)

#5: Det lyder helt rigtigt! :-)


Brugbart svar (2)

Svar #7
06. april 2013 af SuneChr

# 5  og  6

Man behøver ikke omskrive enhederne. Brug brøkdele af en time og få et præcist resultat ud af det.

15 km/t er den nøjagtige løsning.


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. april 2013 af NikolajFys2 (Slettet)


Skriv et svar til: Gennemsnitsfart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.