Matematik

Differentialligninger

08. april 2013 af studiehjælp1992 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg sidder med en opgave, som jeg meget gerne vil have hjælp til.

- Bestem den løsning til differentialligningen

y'= 2x * e.y

Hvis graf går gennem punktet p(0,1). Angiv desuden løsningens definitionsmængde.

 

På forhånd tak!! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen ved separation af de variable:

e-y · dy/dx = 2x ,

og afpas integrationskonstanten, så at løsningens graf går gennem det angivne punkt.


Svar #2
08. april 2013 af studiehjælp1992 (Slettet)

hm, jeg er ikke helt med, altså :

y'= 2x * e-y

y= e-y · dy/dx = 2x

½ y^2=½ x^2 + 2 k

det ovenstående ser forkert ud :/?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, y er ikke lig med e-y · dy/dx = 2x . Differentialligningen omskrives til

e-y · dy/dx = 2x , dvs

e-y · dy = 2x dx ,

der så integreres til

∫ e-y · dy = ∫ 2x dx , eller

-e-y = x2 + k ,

og dermed

y(x) = -ln(k - x2)

hvor k bestemmes af betingelsen y(0) = 1 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Til #3

Af betingelsen y(0) = 1 findes så k = e-1 , og dermed

y(x) = -ln(e-1 -x2) ,

hvor der kræves x2 < e-1 , dvs -e-1/2 < x < e-1/2 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Er differentialligningen

y' = 2x · ey  , eller

y' = 2x ·e-y    ?

Måske punktummet i #0 skal være et minustegn? I så fald bliver løsningen

ey = x2 + k , dvs

y(x) = ln(k + x2) ,

hvor y(0) = 1 giver k = e , og dermed

y(x) = ln(e+x2) .


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.