Fysik

Magnetfelter

10. april 2013 af nadja4 (Slettet)

Hej med jer

Jeg har den her opgave for, men kan ikke finde ud af det, derfor beder jeg om hjælp?

Et bestemt sted i en forsøgsopstilling har man brug for en magnetisk fluxtæthed på 0.21 mT. Den opnår man ved at placere stedet i centrum af en flad spole med radius 0.10 m og 40 vindinger.

a) Hvad skal syrømstyrken i spolen være

b) Hvor mange vindinger kan man nøjes med, hvis radius ændres til 0.040 m?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2013 af mathon

 a)

  den magnetiske induktion i en cirkulær flad spoles centrum
   er
 
                                                    µo • N • I
                                  Bcentrum =   -----------
                                                         2r

                                       Bcentrum • 2r
                                  I = ---------------
                                           µo • N
 

b)                                      Bcentrum • 2r
                                  N = ---------------
                                               µo • I
 
                                
                                               
                                



                         

      

 

                                       


Svar #2
10. april 2013 af nadja4 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2013 af mathon

b)           

                                           r2
                                  N2 = ---- • N1                       
                                           r1


Svar #4
10. april 2013 af nadja4 (Slettet)

Tak for hjælpen-:)


Svar #5
10. april 2013 af nadja4 (Slettet)

Hvis du kan vil du ikke også hjælpe mig med det her opgave?

Mellem to vandrette metalplader er der et homogent elektrisk felt. Afstanden mellem de to plader er 5,0 cm og feltstyrken er 25 kV/m.

a) Beregn spændingsforskellen mellem pladerne.

En tynd vandret stråle af elektroner frembringes af en elektronkanon, hvor de acceleres af en spændingsforskel på 3000 V.

b) Beregn elektronernes fart.

Strålen af elektroner sendes ind i feltet mellem de to ovenfor nævnteplader.

c) Bestem størrelsen af elektronernes acceleration i det elektriske felt.

Ved at tilføje et vandret magnetisk felt vinkelret på bevægelsesretningen kan vi fremstille et hastighedsfilter.

d) Hvor stærkt skal B-feltet være, for at elektronerne passerer gennem de to felter uden afbøjning ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2013 af mathon

 

a) Beregn spændingsforskellen mellem pladerne.


                            U = E • d = (25 kV/m) • (0,05 m) = 1,25 kV
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2013 af mathon

b)

                                  energi          kinetisk energi

                                   e • U     =     (1/2) • me • v2

 

                                   v  = [(2 • e • U) / me]1/2
                          


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2013 af mathon

c)

          vektorligning
                                                 F = me a = e • E         

         størrelsesligning       
                                                      me • a = e • E 

                                                      a = (e • E) / me    

                   

                      


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2013 af mathon

d)
    hastighedsfilter

                                  E = v • B

                                  B⊥= E / v                   hvor v er beregnet i b)

 

.....................

kommentar
                        [E]  = V/m = N/C

                        [B] = T = Wb/m2 = Vs/m2

                       
 


Svar #10
10. april 2013 af nadja4 (Slettet)

Jeg har prøvet at løse opgave b, men jeg ved ikke hvorfor jeg ikke får det facit giver, her er måden jeg løste opgave på?

v=(2*1.602189*10-19*1250V/ 0.910953*10-30)1/2=2.096*107, og her vil jeg spørger hvorfor skal det hele være opløftet med 1/2?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2013 af mathon

 

         √(x) = x1/2


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. april 2013 af mathon

                     v = (2 (1.60218·10-19 C) (3000 Nm/C) / (9,10939*10-31 kg))1/2 = 3,24853·107 m/s

 

                enheden
                                       V = J / C = Nm / C


Skriv et svar til: Magnetfelter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.