Matematik

Potensfunktion

10. april 2013 af hansihansis (Slettet) - Niveau: B-niveau

en potens funktion er givet ved y=4x^3

Hvor mange procent vokser y med, hvis x vokser med 15%? og hvis x vokser med 25%? og hvis x fordobles?

hvor mange procent falder y med, hvis x falder med 4%? og hvis x falder med 37%?

hvor mange procent skal x reduceres med, hvis y skal reduceres med 10%? og hvis y skal reduceres med 25%? og hvis y skal halveres?

tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2013 af Krabasken (Slettet)

y = 4x^3
 

y(15 )= 4(1,15x)^3 = 4 * 1,52 * x^3
 

y(15) / y0 = 1,52
 

Stigning: 52%
 

-----------
 

y(-4) = 0,96^3 * x^3
 

y(-4) / y0 = 0,88
 

Fald: 100 - 88 = 12%
 

-----------
 

y(-37) på samme måde
 

-----------
 

y(z) = 0,9 * x^3
 

Reduktion: z = 0,9^(1/3) = 0,97
 

------------
 

De to sidste på samme måde (0,75 og 0,50)
 

;-)


Svar #2
10. april 2013 af hansihansis (Slettet)

#1 tak for hjælpen

kan du sætte nogle ord på hvad eller hvorfor y0 er


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Det er den oprindelige y = x^3, som der ikke er pillet ved . . .

;-)


Svar #4
10. april 2013 af hansihansis (Slettet)

i den første, hvad skal ind på x's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2013 af lfdahl (Slettet)

y0  = 4 x03

x0 vokser med 15%: x = 1,15 x0:

y = 4 (1,15x0)3 = 4 x03 1,153 = y0 1,15(y/y0 - 1) 100% = (1,153 - 1) 100% = 52,09%

Generelt: x vokser/aftager med brøkdelen r ( og -1 ≤ r ≤ 1):

(y/y0 - 1) 100% = ((1 + r)3 - 1) 100% 

x vokser med 15% → r = +0,15

x vokser med 25% → r = +0,25

x fordobles: 100% → r = +1,00

Tilsvarende:

x falder med 4% → r = -0,04

x falder med 37% → r = -0,37

Hvis y reduceres med 10% bestemmes r som følger, idet y/y0 = 0,9:

(1 + r)3 - 1 = -0,10 ⇒ (1 + r)3 = 0,9 ⇒ r = 3√(0,9)  - 1 

Hvis y reduceres med 25% fås helt analogt: r = 3√(0,75)  - 1

Hvis y halveres: r = 3√(0,50)  - 1

 

 


Svar #6
10. april 2013 af hansihansis (Slettet)

kan jeg godt sætte y=x^3 ind i stedet for y0?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2013 af lfdahl (Slettet)

y0 er blot en tilfældig y-værdi, der bruges som udgangspunkt for at beregne relative ændringer: y/y0

Sammenhængen mellem x og x0 - f.eks. x/x0 = 1,15  bestemmer så forholdet y/y0 - og omvendt.


Svar #8
10. april 2013 af hansihansis (Slettet)

er der noget jeg kan skrive i stedet y/y0 og x/x0?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Ja, du kunne f.eks. skrive yny/ygammel  eller: yefter/yfør, hvis det letter forståelsen


Svar #10
10. april 2013 af hansihansis (Slettet)

hvad med at bruge y1/y2 og x1/x2?

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Det kan du godt. Jeg vil dog foretrække den omvendte rækkefølge: x2/x1 og y2/y1.


Skriv et svar til: Potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.