Kemi

Ligevægtskonstanten??

13. april 2013 af læsefreak (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa, 

Jeg skal beregne ligevægtskonstanten ved 25 grader i følgende opgave:

Rhodamin B indgår i nedenstående ligevægt mellem to former af stoffet, X og Y.

(reaktionsskemaet kan ses herinde http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130107%20opgavesaet%20stx%20kemi%20A%20december.ashx) 


Ligevægtskonstanten for reaktionen kan bestemmes ved en spektrofotome- trisk måling på den fortyndede opløsning, idet X er farveløs, og Y er rød. Der fremstilles 100,0 mL af en fortyndet opløsning af rhodamin B med den formelle stofmængdekoncentration 8,00 ·10-6 M.


Ved 25 °C viser det sig, at Y-formen udgør 54,1 %.

b) Beregn ligevægtskonstanten ved 25 °C.

hm, ud fra reaktionsskemaet kan jeg se, at X og Y reagere i forholdet 1:1 så koncentrationen af disse må vel være lige stor, og altså 8,00 ·10-6 M ? men hvordan kan jeg så udnytte at Y-formen udgør 54,1 %??? 

jeg håber virkelig der er nogen der kan hjælpe mig!!! er virkelig lost! 

på forhånd tak!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Der er ikke tale om en fuldstændig reaktion, men om en ligevægtsreaktion, så du kan ikke tage udgangspunkt i den almindelige antagelse, at den initiale reaktantkoncentration bliver lig med den sluttelige produktkoncentration, når forholdet mellem de støkiometriske koefficienter er lig med 1:1. Du får at vide, at 54,1 % forelægger på Y-formen; dvs. 45,9 % må forelægge på X-formen. 

Ligevægtsloven er givet ved

K = [Y] / [X]

Ligevægtsloven beskriver altså forholdet mellem mængderne af de to former af Rhodamin B; m.a.o. kan vi altså til at beregne ligevægtskonstanten anvende de procentvise mængder:

K = 54,1 % / 45,9 % = 1,18 (enhedsløs) 


Skriv et svar til: Ligevægtskonstanten??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.