Matematik

Bestemmelse af maksimale og minimale vanddybde til funktion

16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg skal lave en opgave hvor opgaveformuleringen lyder:

Vanddybden i et havnebassin målt i meter er på grund af tidevandet en funktion af tiden t

målt i timer: f(t) = 4+3cos(0,27t-2)

a)

Bestem den maksimale og minimale vanddybde.

b)

Bestem perioden

c)

Bestem den hastighed, hvormed vanddybden ændres til tiden t = 6.

Som sagt, så er det a) som volder mig problemer. Det er blevet påpeget, at den kan løses vha. af cos(x) funktionen, men jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe den an.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. april 2013 af peter lind

Brug at cosinusfunktionens maksimum og minimumværdi er henholdsvis 1 og -1


Svar #2
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Men vil det sige, at jeg kan løse den som f(t) = 4 + 3*1(0,27t-2) og f(t) = 4 + 3*-1(0,27t-2)?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. april 2013 af peter lind

Nej Indmaden i cosinusfunktionen er irrelevant


Svar #4
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Er det derimod funktionsværdien (t) der skal ændres til -1 og 1? Altså f(1) og f(-1)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. april 2013 af peter lind

Nej. Indmaden i cosinusfunktionen er irrelevant, Det væsentlige er at cosinusfunktionen maksimalt kan an tage værdien 1 og minimalt værdien -1


Svar #6
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Men hvordan kan det ikke have noget med indmaden at gøre? Så skal jeg vel indsætte -1 og 1 på en plads?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. april 2013 af peter lind

Nej Du skal indsætte 1 og -1 på cos(..)'s plads


Svar #8
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Tak! Nu er jeg med :)

I b) skal jeg bestemme perioden. Hvad er det et udtryk for?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. april 2013 af peter lind

Det er afstanden mellem bølgetop og nærmeste bølgtop eller generelt med samme fase. Brug at cosinusfunktionen er periodisk med perioden 2π


Svar #10
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Ok, det må vel betyde at 2π skal indsættes på cos plads? 


Svar #11
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Ups, mente hvor lang tid der går fra 1 -7 m som jeg fandt i a


Svar #12
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Løst!


Svar #13
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

tak for hjælpen jeg sagde solve(2*π=4+3*cos(0.27*t-2),t) ? t=23.2711*(?2+0.205971) or t=23.2711*(?2+0.430649)


Svar #14
16. april 2013 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Jeg er desværre gået i stå i c)


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. april 2013 af peter lind

Jeg tror det vil hælpe dig hvis du lavede en graf for funktionen. Det bliver også en slags "facitliste" til om det du har gjort er rigtigt.

Nu er jeg ikke sikker på at det du skriver #13 er rigtigt. Jeg kender ganske vist ikke din solve funktion så det er muligt jeg tager fejl. Du skal finde Δt så 0,27Δt = 2π.

c) f'(t) angiver hastgheden for ændringen af vanddybden så find f'(6

 


Skriv et svar til: Bestemmelse af maksimale og minimale vanddybde til funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.