Fysik

Wiens forskydningslov

19. april 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er lige begyndt at læse om den... i bogen viser de så et eksempel på hvordan man udregner den:

Wiens forskydningslov:

Lambda top * T = 2,9 * 10^-3 m*k

 

opmåling af solspektret viser at sollysets intensitet er størst ved en bølgelængde på 500 nm. dvs Lambda top = 500 nm. af wiens forskydningslov får vi da.:

500nm *T = 2,9 * 10^-3 m*k
hvoraf:
T=5800K


da sollyset udsendes fra solens overfalde, er det solens overfladetemperatur vi har bestemt. temperaturen i solens indre er langt højere

_______________

 

Men hvordan får de T=5800K det kan jeg simpelthen ikke forstå? de opgiver jo kun to ting i ligningen... 500 nm og 2,9*10^-3 hvordan kan de så få T=5800? der er jo også 3 ubekendte sådan som jeg kan se det...

 

T

M

og K?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2013 af mathon

 

                                 λmax • T = (2,9·10-3 m·K)

for Solen
                                 (500 ·10-9 m) • T = (2,9·10-3 m·K)

                                  T = (2,9·10-3 m·K) / (5,0 ·10-7 m) = 5800 K
  

 

................

              1 nm = 10-9 m


Svar #2
19. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

mange tak mathon... det giver mere mening xD


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Du bør lære at kende forskel på variable og enheder. m og K er henholdsvis enhederne for meter og kelvin.


Svar #4
22. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

men nogle gange bruger man jo samme fortegn for begge, så hvis det er første gang man støder ind i en formel kan det godt være lidt svært at gennemskue hvad der er hvad.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

"samme fortegn"? Mener du samme symbol? Du bør så være opmærksom på, at i en ordentlig trykt tekst skrives variabel-symboler normalt med kursiv sats, mens enheder i SI-systemet skrives med normal sats. Det vil normalt også fremgå af sammenhængen, hvad der er tale om.


Svar #6
22. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

haha andersen, jeg vidste slet ikke det med kursiv men det kan jeg godt se nu da du nævner det... tak

lidt pinligt...


Skriv et svar til: Wiens forskydningslov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.