Matematik

følge

22. april 2013 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lad {xn} være en følge og definer følgen {yn}={xn+1/xn}.
Jeg skal vise, at dersom y konvergerer mod en grænseværdi L<1 så er x konvergent med grænseværdien 0.

Jeg har lidt svært ved hvor jeg skal starte:

Fra definitionen af grænseværdi er:

L-ε<xn+1/xn<L+ε

Men det er alt. Har I en idé til hvor jeg kan komme i gang? (dvs. peg mig i retningen af den rigtige idé ;) )


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Følgen {yn} er kun defineret, såfremt xn ≠ 0 for alle n. Der skal formodentlig gælde, at |L| < 1 . For ethvert ε > 0 findes da et N, så at

|xn+1 / xn| < |L| + ε for alle n > N .

Ved at vælge ε tilstrækkeligt lille, kan vi sikre, at |L| + ε < 1 , og dermed har vi, at

|xn+1 / xn| < 1 for alle n > N , hvilket viser, at talfølgen {|xn|} fra et vist trin N er monotont aftagende, og da den er nedadtil begrænset, er talfølgen {|xn|} da konvergent.

Lad ξ være grænseværdien for den konvergente følge {|xn|} . Da følgen {|xn+1/xn|} er konvergent med grænseværdi |L|, er følgen

 {|xn|} · {|xn+1/xn|} = {|xn+1|}

konvergent med grænseværdien ξ·|L| . Da talfølgen  {|xn+1|} fremkommer af talfølgen  {|xn+1|} ved at borttage det første element i følgen, har talfølgen  {|xn+1|} derfor også grænseværdien ξ . Vi har derfor, at

ξ·|L| = ξ , eller

ξ·(1 - |L|) = 0 ,

og da |L| < 1, er 1 - |L| ≠ 0, og det følger derfor, at ξ = 0 . 

Følgen {|xn|} er derfor konvergent med grænseværdi 0, og heraf følger, at også følgen {xn} er konvergent med grænseværdi 0 .


Svar #2
22. april 2013 af aaaa202 (Slettet)

Det hele giver mening, men jeg kan altså ikke se, hvordan du indser at følgen er nedadtil begrænset :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2
En følge af ikke-negative tal er da nedadtil begrænset, da alle elementerne er større end eller lig med 0.

Svar #4
22. april 2013 af aaaa202 (Slettet)

Jeg havde faktisk ikke sagt at det var en følge af positive tal, men det har du faktisk ret i, at jeg havde overset :) I min bog står der ikke numerisk L, men det er vel også ligefedt når alle x er strengt positive. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg har ikke antaget, at følgen {xn} består af ikke negative elementer, men jeg har måttet antage, at |L| < 1, og at ingen af elementerne i {xn} er lig med 0. Jeg viser så, at følgen {|xn|} er konvergent med grænseværdi 0, og slutter så, at følgen {xn} også er konvergent med grænseværdi 0. Det er følgen {|xn|}, der er monotont aftagende og nedadtil begrænset.


Skriv et svar til: følge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.