Matematik

find ligning for parabel, med ét punkt og toppunkt

23. april 2013 af anonym1996 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Toppunktet for en parabel er givet ved: (3,2)
Det oplyses, at parablens skæringspunkt med y-aksen har koordinaterne: (0,5)

a. Opstil en funktionsforskrift for parablen.
 

??


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2013 af Singlefyren (Slettet)

f(x) = ax2 + bx + c

Benyt at c er skæring med y-aksen, dvs. 5.

Benyt toppunksformlen, eller evt. f ' (x) = 0

Du finder så at b= -6a

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2013 af PeterValberg

parablens ligning: y = ax2 + bx + c 

Af toppunktsformlen ig det angivne toppunkt ved du:

-b/(2a) = 3

-d/(4a) = -(b2-4ac)/(4a) = -(b2-20a)/(4a) = 2   

c er jo 5, da skæringspunktet med y-aksen er punktet (0,c)

du har nu to ligninger med to ubekendte i a og b

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Jeg går ud fra den generelle form: y(x) = ax2 + bx + c

Skæringspunkt med y-aksen giver dig c-værdien: c = 5 (x = 0)

I toppunktet er x-koordinaten: x0 = -b/2a = 3

I toppunktet gælder desuden: y(x0) = y(3) = y0 = 2 ⇒ a 32 + b 3 + 5 = 2 ⇒ 9 a + 3 b = -3

Dette giver dig to ligninger med to ubekendte, som du nemt kan løse.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2013 af mathon

eller
           toppunkt
                                T = (xT, c - a•(xT)2) = (3 , 5 -  a • 32)

                                yT = 2 = 5 -  a • 9

                                a = (1/3)

                                xT = 3 = -b/(2/3) = -(3/2)b

                                b = -2


Skriv et svar til: find ligning for parabel, med ét punkt og toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.