Matematik

Omskriving af ligning

11. oktober 2005 af galemnarius (Slettet)
Hejsa,

Nu har jeg siddet og kæmpet med en omskrivning af en ligning i 30 min, og jeg er kørt helt fast.

Jeg har denne ligning:

x = (y+2)^2 - 2

Jeg skal have isoleret y enten til en 1. eller 2. gradsligning...

Er der en der kan komme med et indspark til hvordan jeg kommer videre? Helst ikke en løsning, da jeg gerne selv vil løse den.

Med venlig hilsen
Kim

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2005 af Mester_Bean (Slettet)

Ja selvfølgelig!
Prøv at åbne paranteserne, ved at bruge 1. kvadratsætning, som jo siger at:
(a+b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Heldigvis behøver vi ikke gange parantesen ud:

x = (y+2)^2 - 2
<=>
x+2=(y+2)^2

...og tag så kvadratroden. Husk at der dermed opstår to muligheder for resultatet.

Svar #3
11. oktober 2005 af galemnarius (Slettet)

Hej igen.

Jævnfør indlæg #2

Er denne omskrivning så korrekt:

x = (y + 3)^2 - 2
<=>
x + 2 = (y + 3)^2
<=>
sqrt(x + 2) = y + 3
<=>
y = sqrt(x + 2) - 3

Men eller tak for hjælpen.

Mvh Kim




Brugbart svar (0)

Svar #4
11. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

#3: Næsten.

Husk:

a=b^2
<=>
±sqrt(a)=b

...så du får altså en mulighed mere at arbejde med.


Svar #5
12. oktober 2005 af galemnarius (Slettet)

Hej igen,

Ok, så vil det sige at ligningen kan skrive sådan:

y=sqrt(x + 2) - 3
v
y=-sqrt(x + 2) - 3

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Jeps.

Skriv et svar til: Omskriving af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.