Fysik

aktivitet og stålpladetykkelse

23. april 2013 af Captajn (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvordan bærer man sig ad, med denne opgave?

På stålvalseværket i Frederiksværk kontrolleres de fremstillede stålpladers tykkelse ved 
      hjælp af strålingen fra en radioaktiv kilde. Man bruger en 137Cs-kilde med aktiviteten 37,0
      GBq. Halveringstiden for 137Cs er 30,2 år.

Hvor længe varer det, før aktiviteten er faldet til 20,0 GBq?

      Kilden udsender γ-stråling. Når γ-stråling passerer gennem stof, absorberes en del af strålingen. Tællehastigheden I(x) efter passage af stoftykkelsen x er

                                             I(x) = I0·(1/2)^(⁄½)       

      hvor I0 =1,54·106 s-1 er tællehastigheden, når der ikke er nogen stålplade mellem kilde og  detektor . Halveringstykkelsen er x½ = 1,05 cm.

Hvad er stålpladetykkelsen, når tællehastigheden I måles til 4,11·105 s-1?


Skriv et svar til: aktivitet og stålpladetykkelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.