Matematik

Vektorer i rummet

24. april 2013 af JanieJones (Slettet) - Niveau: A-niveau
I rummet er givet planen a, linjen l samt punktet A

a: 3x- y+2z-3=0, l: (x,y,z) (1,2,-3) +t (-2,0,4) t?R, A(1, 3, 4)

b) Bestem en ligning for den plan, der indeholder linjen l og punktet A.

c) Bestem den spidse vinkel mellem linjen l og planen a.

d) Bestem koordinaterne til det punkt B på linjen l, så AB er ortogonal med linjen l.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2013 af mathon

     B = (1,2,-3)    ligger i den søgte plan β

      De ikke lineære vektorer

                                                    AB = [0,-1,-7]   og r = [-2,0,4]    ligger i β

      En normalvektor for β
      er derfor
                                                    nβ = AB x r = [-4,14,-2]

     β's punkter opfylder
                                                    nβAP = 0

                                                    [-4,14,-2] • [x-1,y-3,z-4] = 0

                                                    -4x + 14y - 2z -30 = 0                       som divideret med -2 giver

                                          β:       2x - 7y + z + 15 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2013 af mathon

Den spidse vinkel mellem linjen l og planen α
er komplementærvinklen til den spidse vinkel mellem
α's normalvektor nα = [3,-1,2] og l's
retningsvektor
r = [-2,0,4].
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2013 af mathon

I b) brugte jeg et punkt B = (1,2,-3),
som næppe er identisk med det punkt B, som ønskes beregnet i d)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2013 af mathon

d)

        det søgte punkt B ligger på l
dvs
        skal opfylde
                                           x = 1 - 2t
                                           y = 2
                                           z = -3 + 4t

   og
               AB = [1 - 2t - 1, 2 - 3, -3 + 4t - 4] = [ -2t,-1,-7+4t] er ortogonal på r = [-2,0,4]

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2013 af PeterValberg

FriViden.dk har en række glimrende videoer om emnet [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
29. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Forstår ik helt det der.. Nogle der gider demonstrere opg c og d? :D

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

c) Den spidse vinkel mellem linien l og planen a bestemmes som komplementvinklen til vinklen mellem liniens retningsvektor og planens normalvektor.

d) Lad r være en retningsvektor for linien l. Bestem parameterværdien t for det punkt B på linien, for hvilket AB • r = 0 .


Svar #8
29. april 2013 af JanieJones (Slettet)

?? Jeg forstår bare ik matematik sprog... Jeg mente vise det :/

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvorfor prøver du ikke selv?

c) Retningsvektor for linien: r = [-2 , 0 , 4] ,

    normalvektor til planen: n = [3 , -1 , 2] .

Bestem først vinklen mellem de to vektorer r og n . Bestem så komplementvinklen til denne vinkel.

d) Se detaljerne i #4.


Svar #10
29. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Fordi jeg ik ved hvordan! Nevermind bare glem det, tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. april 2013 af mathon

opfølgning på #4

                        AB = [ -2t,-1,-7+4t] er ortogonal på r = [-2,0,4]
dvs
                        AB r = 0 = [ -2t,-1,-7+4t] [-2,0,4]

                                              4t + 0 + (-28+16t) = 0

                                              4t -28+16t = 0

                                              20t = 28

                                              t = 1,4

        det søgte punkt B ligger på l
dvs
        skal opfylde
                                           x = 1 - 2t
                                           y = 2
                                           z = -3 + 4t

hvoraf
                                           x = 1 - 2 1,4      =  -1,8
                                           y = 2                   =    2,0
                                           z = -3 + 4
• 1,4    =   2,6

Bestem koordinaterne til det punkt B på linjen l, så AB er ortogonal på linjen l

                                          B = (-1.8 ; 2.0 ; 2.6)
 


Skriv et svar til: Vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.