Matematik

Løse en andengradsligning

24. april 2013 af annefredskild (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude, jeg har lidt problemer med denne en ligning. 

Den ser således ud:

0,4 + 0,3 * ((1) / (2*√x2-144)) * 2x = 0

Er der nogen der kan fortælle mig hvordan man gør, når man har en kvadratrod inde i en brøk? og hvordan man så regner den ud?

 

Mvh Anne

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2013 af peter lind

Flyt de 0,4 over på højre side og kvadrer ligningen. NB vær opmærksom på at du derved kan indføre falske løsninger.


Svar #2
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Jeg har gjort det her:

((1) / (2*√x2-144)) * 2x = 0,4 / 0,3

 

Men kan ikke rigtigt komme viddere der fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Er 144 indenfor eller udenfor rodtegnet?

(Parenteser . . .)


Svar #4
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Det er indenfor :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

2x / (2x*√(x2-144)) = 0,4 / 0,3

Kvadrer  tæller og nævner på begge sider

eller

gang overkors og kvadrer

Og husk så parenteser næste gang

;-)


Svar #6
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Når der nu står dette 

2x / (2x*√(x2-144) = 0,4 / 0,3

Så går de to 2x vel ud med hinanden, så vi kun har √(x2-144) = 0,4 / 0,3 tilbage?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Næsten -

Det er 1 / (√(x2-144)) = 0,4 / 0.3

eller

√(x2-144) = 0,3 / 0,4 = 0,75

Kvadrer

- og efterprøv rødderne

;-)


Svar #8
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Super :D Tak 


Svar #9
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Hov, kan se at der har forputtet sig et x ind, hvor der ikke skulle være altså den hedder:

2x / (2*√(x2-144) = 0,4 / 0,3

Og så går de jo ikke ud med hinanden?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

UPS!

De 2x , der dukkede op i nævneren - hvor har du dem fra?

Der står da kun 2 gange roden . . .?


Svar #11
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Det var dig der kom til at skrive dem :) Det var derfor jeg spurgte :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

2 - tallerne går ud - men resten må du gange overkors og derpå kvadrere

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. april 2013 af peter lind

#9 Du skal også kvadrere de 2x,


Svar #14
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Det er jeg ikke lige så stærk i hvordan man gør :/


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 13

Nix, Peter -

2-tallerne kan forkortes ud :-)

# 14

Gør som aftalt . . .

:-)


Svar #16
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Jeg kan ikke forkorte de 2x ud, da der var kommet et x for meget ind, så der står:

2x / (2*√(x2-144) = 0,4 / 0,3

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Du kan stadig forkorte 2-tallerne ud

Så gange overkors

Så kvadrere

Så løse ligningen

Facit: -18,14

;-)


Svar #18
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Altså når du siger gange over kors, mener du så at jeg skal sige x * -0,3 og -0,4 * √(x2-144)  ? Og så få fald, hvad skal så stå på hver side af lighedstegnet? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

x / (√(x2-144) = 0,4 / 0,3

0,4*√(x2-144) = 0,3x

√(x2-144) = 0,75x

Kvadrer

:-)


Svar #20
24. april 2013 af annefredskild (Slettet)

Man skal jo dividere 0,4 over på den anden side, så det kommer til at stå 0,4 / 0,3


Forrige 1 2 Næste

Der er 38 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.