Fysik

tælletal minus baggrundsstråling

25. april 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tabellen nedenfor viser måling af tælletal for det alfaradioaktive Pa-234. Målingen er lavet i 10 sekunders intervaller. Forinden er baggrundsstrålingen målt i 5 minutter, hvilket resulterede i alt i 720 tællinger.

Når vi afbilder det korrigerede tælletal, kan vi lade det første tælletal svare til tiden 5 s, det andet tælletal til 15 s, osv .

 

Interval/s [0;10] [10;20] [20;30] [30;40] [40;50] [50;60] [60;70] [70,80] [80,90]
Tælltal 674 605 561 512 461 427 393 367 317

 

a) Lav en tabel i Excel over sammenhørende værdier af korrigerede tælletal og tid.

 

jeg har det bare svært ved formuleringen, jeg forstår at det er baggrundstrålingen jeg skal trække fra... men det er målt i forskellige tidsenheder? og jeg forstår ikke hvad de mener med i alt 720 tællinger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2013 af hesch (Slettet)

Du skal omregne baggrundsstrålingen, målt over 5 minutter, til målt over 10s.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. april 2013 af hesch (Slettet)

Altså:

Tælling i 5 min = 720  ⇒

Tælling i 10s = 720 * 10s / ( 5 * 60)s = 24


Svar #3
25. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

mange tak... jeg blev lidt forvirret ift. hvad det var de ville have mig til


Svar #4
25. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

men de skriver :

Når vi afbilder det korrigerede tælletal, kan vi lade det første tælletal svare til tiden 5 s, det andet tælletal til 15 s, osv .

så kan jeg vel ikke bruge 24? oder?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. april 2013 af hesch (Slettet)

Det de mener er, at når du måler tællingen i intervallet  [10;20] s, så måler du jo gennemsnitsstrålingen i dette interval. Det er en integrerende måling i dette tidsinterval.

Denne gennemsnitsværdi vil derfor mest korrekt skulle plottes til "gennemsnitstiden", altså til tiden:

( 20 + 10 ) s / 2 = 15s.

 


Svar #6
25. april 2013 af Metteaugustin (Slettet)

mange tak hesch


Skriv et svar til: tælletal minus baggrundsstråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.