Matematik

Kompleksetalfølge

26. april 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Se vedhæftet fil. (Har skrevet mit bud i kommentar).

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

 

For talfølgen {an}: beregn |a1| og dernæst |an| og find grænseværdien for {|an|}.

Benyt en tilsvarende fremgangsmåde for {bn} og {cn}.


Svar #2
26. april 2013 af DelFerro (Slettet)

an = (7i/10)n

Jeg ser at (7/10)n → 0 for n → ∞ og in → ∞ for n → ∞, så er an → 0·∞ = 0 for n → ∞. Jeg synes ikke det er en korrekt matematisk forklaring. Kan i forklare det bedre eller lære mig det?

#1 Ok prøver lige.


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er ikke korrekt. Man har

an = ( (7/10)·(1+i) )n .

Heraf ses,

|a1| = (7/10)·|1+i| = (7/10)·√2 < 1. Heraf ses igen, at

|an| = |a1|n → 0 for n → ∞ , og dermed, at an → 0 for n → ∞

#2: Det er noget rent vrøvl, når du skriver "in → ∞ for n → ∞" . Der gælder jo, at |i| = 1, så |in| = 1 for alle n. Men talfølgen {in} har ingen grænseværdi, da elementerne bliver ved med at alternere mellem i, -1, -i og 1 .


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hver af de tre talfølger {an}, {bn}, og {cn} har formen

zn = (r·eiπ/4)n = rn·einπ/4 ,

hvor 0 ≤ r = |z1| .

Da |einπ/4| = 1 og einπ/4 er periodisk med perioden 8 (som funktion af n), er {zn} konvergent med grænseværdi 0 , hvis r < 1, og ellers divergent.


Svar #5
26. april 2013 af DelFerro (Slettet)

Jeg tror jeg forstår lidt bedre. Er det fordi man skal omskrive det i en form før man kommer videre, sådan at

an = [7/10(1 + i)]n = ((7/10)√(2)·eiπ/4)n?

Jeg fandt frem til |an| = |((7/10)√(2)|n. Da det er mindre end 1n, og vil derfor blive mindre for hver gang n bliver større, dermed konkluderer man at |an| → 0 for n → ∞.

Hvordan hænger det sammen, at an → 0 for n → ∞ når man har brugt en (funktions)afstand/modulus til at vise, det er konvergent frem for at vise funktionen er konvergent?


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man behøver da ikke benytte den polære form for at vise, at |an| → 0. Som jeg viste i #3 er |a1| = (7/10)·√2 < 1, og derfor gælder der, at |an| = |a1|n → 0, for n → ∞ . Det eneste komplekse tal z, for hvilket |z| = 0, er tallet z = 0. Derfor kan man konkludere, at an → 0 for n → ∞ .


Svar #7
26. april 2013 af DelFerro (Slettet)

#6

Mange tak.


Svar #8
27. april 2013 af DelFerro (Slettet)

Hvad kan jeg sige om {cn}? Jeg har fundet ud af, at dens modulus er lig 1, kan man så svare at det hverken er divergent eller konvergent? 

Forresten, hvad er 8-tallet af perioden som du har nævnt i #4?


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

En talfølge, der ikke er konvergent, er divergent. Genlæs svaret i #4.

Talfølgen einπ/4 cykler gennem værdierne eiπ/4 , ei2π/4, ei3π/4, ei4π/4, ei5π/4, ei6π/4, ei7π/4, og ei8π/4 når n vokser gennem successive værdier af n.


Svar #10
27. april 2013 af DelFerro (Slettet)

#9

Ja, men jeg har fundet frem til at {an} er konvergent, {bn} er divergent, så hvad er {cn} ?

Da |cn| = |1|n→ 1 for  n → ∞, kan man sige, at den er hverken konvergent eller divergent?


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Genlæs svaret i #9: En talfølge, der ikke er konvergent, er divergent.

Talfølgen {cn} er ikke konvergent, da afstanden mellem to på hinanden følgende elementer er konstant. Talfølgen er altså divergent.

Man kan ikke ud fra at |cn| = 1 slutte noget om konvergens eller divergens af selve følgen {cn} .


Svar #12
27. april 2013 af DelFerro (Slettet)

Okay. Jeg troede at hvis afstanden var mindre end 1, er det konv. og hvis det er større end 1, så div. Jeg vidste ikke, at hvis afstanden var 1, ville det være div. Jeg misforstod det.


Brugbart svar (1)

Svar #13
27. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

|cn| er ikke en afstand, men modulus for tallet cn .

Talfølgen 1, 1, 1, 1, ...... (zn = 1 for alle n) , er konvergent, og der gælder, at |zn| = 1 for alle n.

Talfølgen zn = in , (i, -1, -i, 1, ...), har også egenskaben |zn| = 1, for alle n, men denne talfølge er divergent, da afstanden mellem to på hinanden følgende elementer er konstant.


Skriv et svar til: Kompleksetalfølge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.