Biologi

GENETIK!!!!!

03. maj 2013 af abc1289 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg undrer mig over noget. Sidder og kigger på et Facit til en opgave som jeg aldrig ville kunne regne ud. Når man i en opgave får haplotyderne af vide i en hel familie, hvor der er 3 markører bundet til et sygdomslocus, og jeg så skal indsætte de forskellige haplotyder i stamtræet hos forskellige individer, så ville jeg umiddelbart når jeg får oplyst gentypen for en person (faren), fx:                                
                                                  Markør A:    7,8                                                                      
                                                  Markør B:    3,4
                                                  Markør C:    5,6

Så ville jeg forventre at haplotypen læst oppefra og ned ville være 7,3,5 på det ene kromosom, og 8,4,6 på det andet kromosom. Det skal siges at der er opgivet 9 personers haplotype i opgaven, men haplotyperne passer ikke i forhold til hvad der bliver givet videre, hvorfor de så fx har ændret haplotypen til 8,3,5 og 7, 4,6 (byttet om på allel 8 og 7) så det passer med hvad der bliver givet videre. I opgaven skal jeg yderelige finde ud af hvem der er rekombinanter. Men hvordan i alverden skal man nogensinde kunne finde ud af at kombinere 9 individers haplotyper så det passe, det er nemlig ikke kun farens der skal ændresr?????? når man tilmed skal finde rekombinanterne? rekombinanter har jo fået rekombineret deres alleler, så det giver ingen mening af få oplyst haplotyper, hvis alleler man skal kombinere, når man skal finde rekombinanter, så kan man jo ikke lave opgaven, det kommer hvert fald til at tage timer. Er der en bestemt regel for hvordan genotyperne i en haplotype skal placeres, når man ikke kan gå ud fra den måde det står i opgaven?. 

Jeg er godt klar over hvad haplotyper, rekombination og det hele er, men jeg forstår ikke hvordan man skal kunne afkode hvordan haplotyperne skal se ud, når man tilmed skal finde rekombinanter, det havde været noget helt andet hvis man ikke skulle finde rekombinanter. 

Håber der er en der kan hjælpe mig :) Jeg har vedhæftet opgaven. 

Det skal siges at, Barn 1, 2, 5 er syge. Det samme er faren. Og sygdommen er dominant

 

               

?

Vedhæftet fil: foto.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2013 af Casabon

Hele pointen med en opgave som denne er at der er sket rekombinationer. Det er netop det, man kan udnytte til at bestemme mere præcis hvor på et kromosom en sygdomsallel sidder. At finde ud ad hvilke haplotyper børnene har arvet er et lidt omstændigt arbejde, men kan sagtens lade sig gøre. Hvis vi tager barn 1 som eksempel.

Barn 1 har fået en 8,3,5 fra sin far. 8 ved vi fordi moderen ikke kan give 8. 3 ved vi fordi barnet har en 5'er som det kun kan have fået fra moderen. 5 ved vi fordi kun faderen har en 5'er. Dermed ved vi også at Barn 1 har fået 7,5,6 fra moderen.

Da vi samtidig ved at både faderen og Barn 1 er syge (og da den er dominant), må sygdomsallelen være blevet nedarvet med enten 8,3 eller 5. (sandsynligvis et sted mellem 3 og 5, men det kræver en analyse af alle børnene at finde ud af mere specifikt.


Skriv et svar til: GENETIK!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.