Kemi

Stofmængde oxygen - korrosion

05. maj 2013 af MaartenK. (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!
Jeg er i gang med at lave en kemirapport, men gik i stå da jeg kom til et spørgsmål.

Rapporten omhandler korrosion af jernsøm.

Spørgsmålet lyder:

Hvor stor en stofmængde ilt skal der bruges til at ruste et søm på 5g (Fe)? (husk at der også skal bruges ilt til at danne OH- ioner)

Har disse udregninger

Det første der sker, er at Jern bliver oxideret til jern(II)ioner.
Fe(s)→ Fe2+(aq) +2e-

Derefter er oxidationsmidlet ilt.
O2 (aq)+2 H2O (l)+4e- 4 -> OH- (aq)

Jern(II)ionerne vil dernæst blive oxideret videre til Jern(III)ioner og sammen med OH- vil der dannes rust. Jern(III)ioner er også kaldet jern(III)oxid
4Fe2+ (aq)+ O2 (aq)+ 8 OH- (aq) ->  FeO(OH)(s)+2 H2O (l)

Den totale reaktion er:
2Fe+02+H2O -> 4OH- + 2Fe2+

Dette er fordi oxidationen af ilt skal have 4 elektroner mens oxidationen af jern kun afgiver 2, skal man derfor bruge 2 jern for at ilt kan blive oxideret.  Jeg vil nu udregne massen af korroderet jern, dette kan kun lade sig gøre da stofmængderne er ens.

m2= M2 / M1 * m1

m2= FeO(OH) 88,8517 / Fe  55,845 * 5 = 7,955 g

 

Hvordan finder jeg stofmængden af ilt? 
 

 

Håber der sidder nogle kloge hoveder der ude!


Svar #1
05. maj 2013 af MaartenK. (Slettet)

Har foresten også hentet en del opgaver om korrosion.,


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. maj 2013 af Heptan

Idet der er 5 g jern, kan stofmængden af jern findes:

 

n=5g/(55,845 g/mol)≈0,08953353030710001•mol

Da der står en koefficient på 2 foran jern i dit reaktionsskema, og ingen foran dioxygen, vil stofmængden af dioxygen være det halve.

0,08953353030710001•mol/2≈0,04476676515355001•mol

 

Er bare gået ud fra dit reaktionsskema 2Fe+02+H2O -> 4OH- + 2Fe2+, ved ikke om det var sådan du ville have det. :-)

Det forudsætter selvfølgelig at hele sømmet korroderes.


Svar #3
06. maj 2013 af MaartenK. (Slettet)

Jo tak 


Skriv et svar til: Stofmængde oxygen - korrosion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.