Matematik

trigonometri - median

13. oktober 2005 af mikkel.l (Slettet)
hej

nogen der kan hjælpe med denne opgave?

i en retvinklet trekant ABC er C = 90, a = 4 cm og c = 7 cm

du skal bestemme længderne på:

A) Medianen fra A
B) Vinkelhalveringslinjen fra B
C) Højden til C

nogen der kan hjælpe?

mikkel

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2005 af fixer (Slettet)

Start med at beregne b af pythagoras'.

A) Medianen deler liniestykket AC i to lige store dele a/2. Den er således hypotenuse i en retvinklet trekant med kateter b og a/2. Heraf kan medianens længde findes.

B)Beregn B. Vinkelhalveringslinien fra B er hypotenuse i en retvinklet trekant, hvori a er den hosliggende katete. Der gælder altså

cos(B/2) = a/l

hvor l er vinkelhalveringsliniens længde.

C) Højden fra C deler liniestykket AB i to dele, AH=x og HB=c-x, hvor H er højdens fodpunkt. Trekant CHA er retvinklet, med H som den rette vinkel. Derfor gælder

cos(A)=AH/b = x/b

Heraf findes x. Længden af højden bestemmes atter af Pythagoras' thi højden CH er katete i trekant CHA, ligeledes er AH, medens CA = b er hypotenuse.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2005 af fixer (Slettet)

Korrektion:

A) Medianen deler liniestykket BC i 2 lige store dele.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2005 af Duffy

Prøv nu selv først - ellers ved vi ikke hvor du har problemer.


Duffy

Svar #4
13. oktober 2005 af mikkel.l (Slettet)

#1 mange tak for hjælpen :)

nu har jeg kun en opgave som jeg ikke kan få til at passe med facitlisten:

I en retvinklet trekant RST er S = 90°, R = 24° og s = 6 cm

bestem lægden af medianen, der går fra vinklen S til hypotenusen s.

resultatet skulle ifølge facitliste være 3 med ved mig giver det 2,74

nogle der kan vise fremgangsmåden?

mikkel

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Betragt først trekanten RST. Ud fra de givne oplysninger vil en simpel trigonometrisk beregning give længden af kateten RS.

Idet M betegner midtpunktet af hypotenusen RT, benyt da en cosinusrelation på trekant RMS til at beregne |MS|, hvorved opgaven er løst.

//Epsilon

Skriv et svar til: trigonometri - median

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.