Kemi

Mængdeberegninger

07. maj 2013 af annie4567 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave:

 

En analyse af et kemisk stof viser, at stoffet indeholder Na, S og O i de angivne masseprocenter

Na: 19,31 %

S: 26,94 %

O: 53,75 %

a) beregn stodmængden af henholdsvis Na, S og O i 100,0 g af stoffet

Jeg har gjort sådan(samme med S og O):

Na:  (19,31 %)/(100 )•100 g=19,31 g

Molarmassen for Na er 22,99 g/mol
Så bruger jeg formlen: n=m/M

n= (19,31 g)/(22,99 g/mol)=0,8399 mol

 

b) Vis at stoffets empiriske formel er NaSO4

                         Na           S           O

Masse i g                  19,31         26,94          53,75
Stofmængde i mol    0,8399      0,8400         3,3594
stofmængdeforhold       1              1                  4

Den empiriske formel er så: Na1S1O4, som også kan skrives sådan: NaSO4

 

Stoffets molare masse er bestemt til 238,1 g/mol

c)bestem stoffets molekyleformel

(nogen som kan hjælpe med denne?)

 

Et andet kemisk stof indeholder også Na, S og O men har følgende sammensætning (masse%)

Na: 24,18%

S: 33,74 %

O:42,08%

 

Det vides at stoffets molare masse er mindre end 200 g/mo

d) bestem dette stofs molekyleformel

(nogen som hjælpe her også)?

 

Jeg vil


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

c) Dette er rimelig simpelt, når du kender den empiriske formel, som er den mest simple form, der viser forholdet mellem de forskellige indgående atomer i den kemiske forbindelse. Molekyleformlen har samme forhold mellem atomerne, men ikke nødvendigvis samme antal atomer. Lad os starte med at bestemme den molare masse af denne empiriske formel:

Mw(NaSO4) = 22,990 g/mol + 32,061 g/mol + (4 · 15,999 g/mol) = 119,047 g/mol  

hvilket ikke er lig med molekylets molare masse (238,1 g/mol). Vi kan dog herfra hurtigt indse, at stoffet må have molekyleformlen

Na2(SO4)2        (altså 2 gange den empiriske formel)

da dette giver en molar masse på

Mw(Na2(SO4)2) = 2 · Mw(NaSO4) = 2 · 119,047 g/mol = 238,1 g/mol  

hvilket er i overensstemmelse med, hvad der eksperimentielt er blevet fundet.
 

d) Find på samme først den empiriske formel og dennes molare masse og tag derefter stilling til, om antallet af atomer i forbindelsen evt. skal ganges op. 


Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.