Kemi

Redox

11. maj 2013 af Sasjadacke (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har lavet et forsøg med alkoholers egenskaber, hvor jeg som efterbehandling er blevet bedt om at tage to alkoholer, blande noget kaliumpermanganat i og derefter lave et reaktionsskema og gøre brug at redox. 

Jeg har valgt :

Propan-1-ol + Kaliumpermanganat. 

og 

Butan-2-ol + Kaliumpermanganat. 

Begge væsker blev brune (brunsten)

Men da jeg er virkelig dårlig til ting som redoxreaktioner så hvis der er nogle som kunne hjælpe mig, vil jeg være taknemling. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

Propan-1-ol er en primær alkohol, som du ved vil blive oxideret til en carboxylsyre (propansyre). Butan-2-ol er derimod en sekundær alkohol, der derfor vil blive oxideret til en keton (butanon). Du har jo derfor følgende to reaktionsskemaer:

     CH3CH2CH2-OH (aq) + MnO4- (aq) → CH3CH2C(=O)OH (aq) + MnO2 (aq)

     CH3CH(-OH)CH2CH3 (aq) + MnO4- (aq) → CH3C(=O)CH2CH3 (aq) + MnO2 (aq)

(OBS! uafstemt). Afstem nu redoxreaktionerne vha. de nedenstående grundlæggende regler: 

1) Giv oxidationstrin til de i reaktionsdeltagerne indgående atomer, som skifter oxidationstrin gennem reaktionen. Udnyt de generelle regler:
     a) O.T.(H) = +I
     b) O.T.(O) = -II
     c) O.T. for simple ioner er lig med ionens ladning
     d) Summen af O.T. for de indgående atomer i en sammensat ion skal samlet give den sammensatte ions ladning
     e) "Rene" atomforbindelser (ex O2 og N2) har O.T. = 0

2) Afstem koefficienterne, så antallet af atomer er ens på tværs af reaktionspilen (bortset fra for hydrogen og oxygen) og således, at samlet fald i oxidationstrin bliver lig med samlet stigning i oxidationstrin.

3) Afstem ladning, således at reaktionssiderne opnår samme totale ladning; tilføj her H+ i surt miljø og OH- i basisk miljø.

4) Afstem hydrogenatomantallet ved at tilføje H2O på én af reaktionssiderne.

5) Tjek nu efter om afstemningen er korrekt ved at se om oxygenatomantallet er ens på tværs af reaktionspilen. 


Skriv et svar til: Redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.