Kemi

Fældningsreaktion

14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

se #1 .. :)


Svar #1
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

HBr dannes ved en substitutionsreaktion mellem heptan og Br2 (aq) .. 
(det rystes først så Br2 kommer i heptanfasen)
                                                 Δ
             C7H16 (l) + Br2 (heptan)  -----> C7H15Br (l) + HBr (aq)             

Denne HBr går ned i vandfasen og reagerer med vandet
             HBr (aq) + H2O (l) -----> Br- (aq) + H3O+ (aq)

Derefter tilsættes sølvnitrat, og følgende fælgningsreaktion sker:
             Br- (aq) + Ag+ (aq) -----> AgBr (s)                 

Er det de dannede bromidioner, der reagerer med sølvionerne, eller er det HBr'en, der reagerer med sølvionerne?
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. maj 2013 af ChemistryIsKey

Af det sidste reaktionsskema fremgår det da, at det er bromidionerne, der reagerer med sølvionerne? :)


Svar #3
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

     Kan det ikke også være HBr, der reagerer, hvor man bare har undladt at skrive tilskuerionerne på? Eller er alt HBr omdannet til Br- ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. maj 2013 af ChemistryIsKey

Målte i pH under reaktion 2? Og i så fald steg den? :)


Svar #5
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

vi målte pH før tilsættelse af sølvnitrat af den nederste fase (vandfasen), hvor pH = 2 .. men jeg synes ikke, du svarer på, hvad det er, der reagerer med sølvionerne? :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. maj 2013 af ChemistryIsKey

Jo pH-værdien har meget med sagen at gøre.

Hvis pH-værdien er faldet efter reaktion 2 må den have forløbet, idet der dannes oxoniumioner. Hvis denne reaktion har forløbet, så må der altså også være dannet bromidioner (præcis ligeså mange som dannelsen af oxoniumioner). Derfor bliver pH-værdiens (forhåbentlige) fald en indikation om, hvorvidt reaktionen er forløbet eller ej.

Altså, hvis pH-værdien falder, så må der være blevet dannet bromidioner.

Hvis man antager hvad du nævnte i #3, så ville reaktion 2 slet ikke være forløbet. Derved vil pH-værdien ikke falde og der er altså ingen dannelse af bromidioner.

Det er altså bromidionerne, der reagerer med sølvionerne (ellers ville andet også være angivet) :)


Svar #7
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

så pH falder pga. dannelse af H3O+ og dermed ved man, at der er dannet Br-?  :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. maj 2013 af ChemistryIsKey

Ja hvis pH falder = mere H3O+ = ligeså meget Br- (jf. reaktion 2) :)


Svar #9
14. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

tak. 4x brugbare svar


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. maj 2013 af ChemistryIsKey

Hehe ingen problemer mand :)


Skriv et svar til: Fældningsreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.