Matematik

Vektor

15. oktober 2005 af GogO (Slettet)
nogle der kan hjælpe med eksamensopgaver til 1 årig A niveau opg 2001???

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Skriv den op

Svar #2
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

om to vektorere a og b gælder at
|a| = 1 |b| = 3 vinkel(a,b) =150grader
Beregn gradtallet for vinklen mellem vektorerne a + b og a - b

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2005 af allan_sim

#2.
Indsæt i formlen

cos(v)=((a+b)*(a-b))/(|a+b|*|a-b|)

Ved at prikke parenteserne sammen i tælleren får du to længder frem, der er oplyst i opgaven.
For at finde længderne i nævneren kan du med fordel finde kvadratet på længderne.

Eksempelvis er

|a+b|^2=|a|^2+|b|^2+2a*b

Du skal også bruge skalarproduktetet for at finde kvadratet på længderne. Dette kan du udregne ud fra oplysningerne i opgaven.

Svar #4
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

jeg er med på hvordan man bruger denne formel
men.... man skal jo finde 2 vinkler?

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2005 af allan_sim

#4.
Hvad mener du? Når du bliver bedt om at finde vinklen mellem vektorerne, er det underforstået, at vinklen har en værdi mellem 0 og 180 grader. Du skal således ikke finde den vinkel, der i kombination med den anden giver dig 360 grader.

Svar #6
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

jeg prøver lige af regne den ud!
bruger lige noget af ferien for at få plads på det hele! somregel noget af det nemme jeg glemmer :S

Svar #7
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

hvordan finder jeg ud af hvad vektor a er?

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2005 af allan_sim

#7.
Du har ikke brug for koordinatsættet, men kun længden af hhv. a og b - og dem får du oplyst i opgaven. Prøv at skrive præcist hvad du gør - så er det lidt lettere at hjælpe dig videre.

Svar #9
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

du skriver jeg skal bruge følgende formel: cos(v)=((a+b)*(a-b))/(|a+b|*|a-b|) for at jeg kan benytte denne formel skal jeg jo finde a og b og hvordan finder jeg dem?

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. oktober 2005 af allan_sim

#9.
Prøv at se på tælleren.

Hvis du prikker parenteserne sammen, får du

(a+b)*(a-b) = a*a-a*b+a*b-b*b
= a*a-b*b = |a|^2-|b|^2

hvor det sidste lighedstegn fremkommer, fordi en vektor prikket med sig selv giver kvadratet på vektorens længde.

Svar #11
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

(|a|^2-|b|^2) / (|a+b|*|a-b|) = (1^2 - 3^2) / (4 * (-2))= - 8 / - 8 = = 0
--> vinkel = 0
dette er forkert ikke`?Å

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. oktober 2005 af allan_sim

#11.
Jo, det er helt galt.

For det første er |a+b| ikke lig med |a|+|b|.
For det andet er et tal divideret med sig selv ikke lig med 0!
For det tredje er det ikke vinklen du finder, men cosnius til vinklen.

Tælleren er rigtig nu.

I nævneren er det lettest at udregne |a+b|^2 og |a-b|^2 og så tage kvadratroden efterfølgende.

Jeg prøver med |a+b|^2. Så må du selv prøve med den anden:

|a+b|^2 = (a+b)*(a+b)
= a*a+a*b+b*a*b*b
= |a|^2+|b|^2+2a*b

Her optræder skalarproduktet a*b. Det udregner vi ved hjælp af oplysningerne i opgaven:

a*b=|a||b|cos(v)=3cos(150)~-2,60

Dvs. at

|a+b|^2=1^2+3^2-2*2,60=4,80
|a+b|=2,19

På tilvarende vis kan du finde |a-b| og derefter sætte ind i formlen.

Svar #13
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

så er der problemer igen .. sorry :S
jeg gjorde følgende:
|a-b|^2=|a|^2 - |b|^2 = 8
|a-b|= 2,82
cos(v)=((a+b)*(a-b))/(|a+b|*|a-b|) = -8 / ( 2,82 * 2,19) = -1,29

håber du har mod på mere :(

Brugbart svar (0)

Svar #14
16. oktober 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#13: Prøv nu lige at læs nu hvad allan_sim skriver i #12:

|a+b|^2 = |a|^2+2a*b+|b|^2

Så det er jo klart, at

|a-b|^2 != |a|^2-|b|^2.

Erstat b med -b, og så se om du ikke kan få et andet udtryk for |a-b|^2.

Svar #15
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

sorry ikke for mig prøvede sq at gøre det samme

Brugbart svar (0)

Svar #16
16. oktober 2005 af allan_sim

#13.
Du får, at

|a-b|^2 = (a-b)*(a-b)
= a*a-a*b-a*b-b*(-b)
= |a|^2+|b|^2-2a*b

Prøv nu at regne videre og husk at det ikke er vinklen du finder ved indsættelse, men cos(v), så du skal benytte den inverse for at få vinklen.

Svar #17
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

oh troede at |a-b|^2 = (a-b)*(a+b)
sec jeg regner påny med |a-b|^2 = (a-b)*(a-b)

Svar #18
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

jeg får vinklen til 159,5 grader rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #19
16. oktober 2005 af allan_sim

#18.
159,44 får jeg det til, hvis jeg gemmer mellemregningerne i registrene.

Svar #20
16. oktober 2005 af GogO (Slettet)

GOSh hvor lækkert!! tror jeg har brug for at gennemgå noget mere vektorregning ser virkelig skidt ud!

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.