Matematik

mat

15. maj 2013 af jihudsif (Slettet)

Familien lar sen vil undefrsøge om de kan spare flere penge på deres elforbrug ved at købe et solcelleanlæg.
En solccelleanlæg til 100000.kr kan hvert år producere ca.4500 kwh. Hvis du køber hos et elselvskab, skal du betale 2.00 kr. For 1 khw og man regner med at elprisen vil stige 4 % hvert år de næste 10 år. Det betyder at den samlede udgift til 4500 kwh el om året i 10 år bliver lidt større end 100000kr.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2013 af PeterValberg

Udviklingen i el-prisen (ved et årligt forbrug på 4500 kWh) er en eksponentiel funktion.

f(x) = 2·(1+4/100)x = 2·1,04x

hvor x er antal år efter starttidspunktet (år 0) og f(x) er prisen for 1 kWh som en
funktion af x

Prisen for et årligt el-forbrug på 4500 kWh i 10 år er:

samlet pris = 4500·(f(0) + f(1) + f(2) +.......+f(9)) = 9000·(1,040 + 1,041 +.....+1,049) = .....

hvis det giver en samlet pris mindre end 100000 kr, så er solcellerne en god idé :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: mat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.