Matematik

Differentialligninger

15. maj 2013 af johannowiz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg skal løse denne opgave: En differentialligning er givet ved: 

dy/dx + ky = e-x, hvor k er et reelt tal

a: Bestem k således at f(x) = - (1/3) * e-x er en løsning til differentialligningen

har nogle formler for forskellige ligninger i bogen, men kan ikke finde ud af hvad denne kan indsættes som, og er lidt i tvivl om hvordan den overhovedet skal løses

tak på forhånd

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2013 af lfdahl (Slettet)

Indsæt udtrykket for f i differentialligningen. Dividér igennem med e-x og bestem derved k.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. maj 2013 af PeterValberg

Du har at f(x) = (-1/3)·e-x

Du indsætter y = f(x) i differentialligningen:

dy/dx + k·y = e-x
f'(x) +k·f(x) = e-x
((-1/3)·e-x)' + k·(-1/3)·e-x e-x

Nu skal ligningen "bare" løses i k :-)

 

( ps:  k = -2 )

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.