Kemi

Elektronegativitet

17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)
Hej...

Jeg går på 1.semester og har et spørgsmål om elektronegativitetsforskel. Da jeg nu har ferie, kan jeg ikke bare lige spørge min lærer, desværre, så jeg tænkte at oprette denne topic :)

Jeg ved godt hvordan man beregner elektronegativitetsforskel for 2 stoffer.
F.eks.: Elektronegativitetsforskellen på NaCl er:
Na= 0,9 og Cl=3,0, så elektronegativitetsforskellen er 2,1.
Når den nu er 2,1, slår j det op i mine noter og ser at det så er en ionbinding :o)

MEN HER ER SÅ SPØRGSMÅLET!!!
Hvordan regner jeg det så ud hvis der er 3 eller flere stoffer????
Hvordan regner jeg elektronegativitetsforskellen for f.eks. K3PO4 eller BaSO4 eller C17H35COOH?? Der er jo mere end 2 stoffer.

Håber nogen gider at hjælpe :(

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Så må du se på hvordan stofferne er opbygget og generelle regler som at kalium og barium praktisk talt kun danner ioniske forbindelser. Phosphat og sulfat er tetraedriske med phosphoratomet i midten. Så kan du overveje om den binding mellem oxygen og phosphor/svovl er overvejende ionisk eller kovalent.

Svar #2
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

Glemte at nævnte at det er ca. 3 år siden jeg har haft kemi :$

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Har du lært om hårde og bløde metalioner og ligander (også kaldet klasse a og b kompleksdannere)?

Svar #4
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

KemiKasper: Hvis det ikke lyder for dumt, vil du fortælle mig hvordan du kan se at f.eks. kalium og barium kun danner ioniske forbindelser? Og hvordan du ved at phosphat og sulfat er tetraedriske osv osv..?

Svar #5
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

Nej det har jeg ikke læst om...
Har haft meget meget meget kort om ligander...

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

At phosphat og sulfat er tetraedriske kan man overbevise sig om ud fra en model der hedder VSEPR-modellen, men at de er tetraedriske er ikke så vigtigt her. Det vigtige er at forbindelserne kun består af P-O (og P=O) og S-O(og S=O) bindinger. Disse bindinger er ikke så polære at man kan kalde dem ioniske (begrebet er dog ret farligt at fx Cr(III) danner forbindelser der er meget kovalente i karakter).

Kalium og barium er begge meget elektropositive og har derfor stor hang til at fraspalte valenselektronerne og danner ioner.

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Bare af interesse; hvor studerer du henne?

Svar #8
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

Ok det forstod jeg bare minus af :o(
Gid jeg kunne se det for mig, det du kan se med bindingerne osv.
Jeg læser på CVU Øresund i kbh.

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Hvor er det at det går galt?

Naturen elsker symmetrier så phosphationen er ikke opbygget som P-O-O-O-O men derimod er hvert oxygenatom bundet til phosphoratomet.

Svar #10
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

Må jeg spørge om du har msn? :$

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

det har jeg....
Men er det ikke noget vi kan ordne her?

Svar #12
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

Det er fordi jeg har skrevet mine spørgsmål ned i et word dokument, nogle af mine spørgsmål. Derfor ville jeg spørge om jeg kunne sende dem til dig :o)

Brugbart svar (0)

Svar #13
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Hmm kan du ikke bare smide dem ind i den her tråd? :)

Svar #14
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

Det er meget :$

Svar #15
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

Jeg kan da godt smide dem ind i den her tråd selvom det er meget, men jeg tror ik jeg vil kunne forstå det ret meget når jeg bare får svar på det hele, da jeg plejer at stille spørgsmål undervejs nemlig :)

Brugbart svar (0)

Svar #16
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

heh så meget tid tror jeg heller ikke jeg har. Så må du prioritere og skrive de ting her du mest har du brug for at få hjælp til :)

Svar #17
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

Ok, mange tak.
Jeg copy paster nogle af dem.
Sådan:

-Hvordan kan man være sikker på om et stof er letopløselig eller tungtopløseligt? jeg ved godt om hydrofob og hydrofil, men er der en god regel for at kunne vide om noget er letopløselig eller tungopløseligt?

-Hvordan kan man, hvis der er flere end 3 stoffer, se elektronegativitetsforskellen på bindingerne?
-Hvordan kan man vide hvordan bindingerne ser ud? (det samme spg. som denne tråd, dog med bindingerne inkluderet)

-Hvordan finder man ud af om nogle stoffer kan reagere i vandigt miljø? jeg har en opg. der lyder således: afgør vha. spændingsrækken om følgende stoffer kan reagere i vandigt miljø: EKS.: AuCl3 (aq) + Zn --> ??? og så er der et andet eks.: Afgør vha. elektronegativiteten om følgende reaktioner forløber i vandigt miljø: KF + Cl2 --> ???
Hvordan gør man :o(

Det var nok "hoved" tingene :)

Brugbart svar (0)

Svar #18
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

1)
For organiske stoffer vil polære stoffer (fx mindre aminer og alkoholer) være opløselige i polære solventer som fx vand eller methanol, upolære (fx fedtsyrer) vil være opløselige i upolære solventer som fx benzin.
For uorganiske forbindelser er der ikke så simple sammenhænge. Ved at kigge på hårde/bløde metalioner og ligander samt på ionstørrelserne kan man komme med nogle forklaringer, men som altid er uorganisk kemi mindre systematisk end organisk kemi :)
Typisk er ionforbindelser mellem ioner med ca. samme størrelse tungtopløselige i vand. Desuden er næsten alle forbindelser af 1. hovedgruppe letopløselige i vand.

2)
Mener du tre atomer?
Tja, så må du bruge lidt logisk tænkning.. naturen vil helst have en eller anden form for symmetri. Ellers må du kigge i en bog eller på nettet.

3)
Se på spændingsserien. Guld er meget mere ædelt end zink og vil derfor oxidere zink. Din reaktion bliver derfor:

2 Au(3+) + 3 Zn --> 3 Zn(2+) + 2 Au

Samme princip i den næste. Hvor står Cl og F i spændingsserien? Kan Cl oxidere F? Tænkt på at flour er det grundstof af alle der holder bedst på sine elektroner, så det er næppe sandsynligt at reaktionen kan ske vel?


Svar #19
17. oktober 2005 af TuLLe_ (Slettet)

1. Hvad er solventer?
Og for at kunne finde ud af om ngt er polært, har jeg igen brug for elektronegativitetsforskellen (så jeg kan slå op i den "tabel" jeg har fået). Eller er der en anden måde til at kunne se om ngt er polært?
Hvordan ved man at noget er et hårdt metalion eller blødt? Jeg aner det virkelig ikke :$ Og hvordan ved man om ionstørrelsen?

2. Ja jeg mener 3 atomer :)
Logisk tænkning, øv :(

3. Ok har forstået det lidt nu, ved nemlig godt om spændingsrækken :o)

Tak for din hjælp, selvom jeg nu har nogle flere spørgsmål. Håber det er ok :o)

Brugbart svar (0)

Svar #20
17. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

solventer = opløsningsmidler

Ja, slå elektronegativiteter op. Man kan også beregne dem. Dem du slår op er Paulings elektronegativiteter, dem du kan beregne er Mulliken's og Allred-Rachow's de er nemlig beregnede mens Paulings er eksperimentelt bestemt.

Glem det med hårde og bløde metalioner og ligander...

Bare stil flere spørgsmål, men jeg svarer først på dem i morgen for nu skal jeg sgu på værtshus! :p

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.