Fysik

Reaktionsskema for henfald

26. maj 2013 af JogaBonito (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Er der en rar sjæl som kan hjælpe mig med at forklare hvad jeg skal gøre her? 

 

a) Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af det radioaktive nuklid 144 Ce?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2013 af mathon

 

                        14458Ce   --->   14459Pr   +   0-1e


Svar #2
26. maj 2013 af JogaBonito (Slettet)

Hvordan kan du se at det er en Beta- henfald? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2013 af mathon

        opslag i FYSIKdatabog


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. maj 2013 af mathon

egentlig

                                     14458Ce   --->   14459Pr   +   0-1e   +   ~ν


Svar #5
26. maj 2013 af JogaBonito (Slettet)

Ahh, mange tak skal du have. 

 

Er det muligt jeg kan få din mail? Jeg har et par spørgsmål omkring fysik? :) 


Svar #6
26. maj 2013 af JogaBonito (Slettet)

Eller smid en besked til [email protected] 

 

Det vil virkelig redde min dag! :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2013 af mathon

a) Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af det radioaktive nuklid 144 Ce.?

 

aktiviteten af 144Ce i udslippet var 24,4 PBq

b) bestem massen af 144 Ce i udslippet

 

Ved uheldet var der også et udslip af 90 Sr med aktiviteten 2,0 PBq. På langt sigt er det strålingen fra 90 Sr, der udgør den største sunhedsfare for befolkningen.

 

c) Hvor lang tid gik der efter uheldet, før aktiviteten af 90 Sr var større end aktiviteteren af 144 Ce.?


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. maj 2013 af mathon

a)
                                    14458Ce   --->   14459Pr   +   0-1e   +   ~ν


b)
                                    A = k·N

                                    N = (1/k)·A

                                    N = (T½ / ln(2)) · A = (284,4 d) / ln(2) · (24,4·1015s-1)

                                    N = (T½ / ln(2)) · A = (284,4 d) / ln(2) · (24,4·1015· (86400 d-1)) = 8,65·1023

                                                m = (N / NA)·(144 g) = ((8,65·1023) / (6,02·1023)·(144 g) = 206,91 g ≈ 207 g


c)
                                    (24,4 PBq)·(1/2)t/(0,778661 år)  =  (2,0 PBq)·(1/2)t/(29 år)
                                   
                                    12,2  = ·(1/2)t/(29 år) / ((1/2)t/(0,778661 år))

                                    12,2 = (1/2)t((1/29) - (1/0,778661))år^-1 = (1/2)t·(-1,24977 år^-1)

                                    (1/12,2) = (1/2)t·(1,24977 år^-1)

                                    ln(0,081967) = ln(1/2)·t·(1,24977 år-1)

                                    t = ln(0,081967) / (ln(1/2)·(1,24977 år-1)) = 2,9 år


Svar #9
26. maj 2013 af JogaBonito (Slettet)

Det må jeg nok sige! Jeg takker! 

 

Spørgsmålet er: hvor har du formlen N = (1/k)·A fra? 


Brugbart svar (2)

Svar #10
26. maj 2013 af mathon

                            N = No • e-k•t  k>0

aktiviteten

                            A = -dN/dt = -No•e-k•t • (-k) = k • (No•e-k•t) = k • N
  hvoraf
                            N = (1/k)A
 


Svar #11
26. maj 2013 af JogaBonito (Slettet)

Jeg takker mange gange!! :) -Jeg sender dig lige en privat besked. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. januar 2014 af DTP1411 (Slettet)

Hvad står N(A) for? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. januar 2014 af mathon

                 NA = 6,02214·1023 mol-1     som er Avogadros tal


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. januar 2014 af nille62 (Slettet)

For at beregne massen bruger man så ikke bare formlen 

m=N*masse

hvorfpr skal man dividerer med Avogadros tal???


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. maj 2015 af Olliefyren (Slettet)

Hvor fås massen 144 g fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. maj 2015 af mathon

#15
             Læs opgaveteksten i #0.


Skriv et svar til: Reaktionsskema for henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.