Matematik

trigonometri. korrekt?

27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP. Jeg har forsøgt at løse nedenstående opgave. Er det korrekt?

a)

72 + 62 =  d2 → d=9.21954

A = 0,5*6*5 = 15

 

b) betyder det, at der står "medianen" at den har fodpunkt midt på linjen? For i så fald har jeg løst den sådan her (altså at man ved at siderne i de to trekanter den opdeler er BC / 2:

vinkel B: tan-1(6 / 7) = B = 40,6013 grader

cos(40,6013) = (52+(9.21954 : 2)2-b2) / 2*(9.21954 : 2)*5, hvor b så bliver = b=5.37064

er det korrekt?


Svar #1
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

opgaven:


Svar #2
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Eller betyder de der to streger, at sidelængderne er ens?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2013 af Avi86 (Slettet)

Jeg forstår ikke meget af hvad du har lavet. Har du muligehed for at præcisere hvad det er du skal, evt ved at skrive opgaven op.

Det er rigtig (regnemæssigt) at når 72+62 = d2 så er d = 9,2, men jeg ved ikke hvad dit A er


Svar #4
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Jeg har lagt en opgavebeskrivlse i #2 :)

A er arealet :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2013 af Eksperimentalfysikeren

Dit svar på a er korrekt.

De to streger på BC viser at m deler BC på midten, hvilket passer med at m er medianen.

Dit svar på b er også korrekt.


Svar #6
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2013 af Eksperimentalfysikeren

Et råd om opstillingen.

Du bør skrive lidt mere detailleret. F. eks. A= 1/2 * h * g = 1/2 * CD * AB = og så tallene her.

Det er ikke alle, der kan gennemskue, at du tager flere trin ad gangen.

Hvis du laver en fejl til eksamen, kan den mere detaillerede måde at stille det op på afsløre om der er tale om en forståelsesfejl, en skrivefejl eller en regnefejl, og dermed i nogle tilfælde redde et point eller to til karakteren.

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. maj 2013 af Avi86 (Slettet)

Jeg har i b) fået at medianen er 3,35 og ikke 5,37.

Jeg har brugt cosinusrelationerne

    b2 = a2+c2 -2*a*c*cos(B) dvs

    b = √52+(1/2*9,2)2-2*5*(1/2*9,2)*cos(40,6)

men du må lige selv tjekke efter for regnefejl ellers er jeg enig med #7.


Svar #9
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

okay, det vil jeg så gøre fremover :)

er det ikke bare fordi, at du har afrundet? at du får 3,35 og ikke 3,37?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. maj 2013 af Avi86 (Slettet)

Måske, men du skrev øverst at du fik b = 5,37 (muligvis bare en tastefejl). Det har ikke den store betydning da du har vist at du forstår hvad der foregår i opgaven, og hvilke formler der er relevante.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. maj 2013 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har lige regnet tallene efter. Det er 3,35, der er det rigtige.


Svar #12
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Okay, jeg tjekker igennem :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. maj 2013 af Eksperimentalfysikeren

Du har skrevet 0,21.. i stedet for 9,21.. .Derudover kan du have problemer med grader-radianer.

Jeg har prøvet at regne begge dele efter, men får ikke de samme tal.

Jeg har iøvrigt undret mig over, at du skriver cosinusrelationen op på denne form. Det mest almindelige er, at man benytter den form, Avi85 benytter og så omformer, hvis det er nødvendigt. Det er formodentlig mere overskueligt.


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. maj 2013 af mathon

 

 

                      solve(a2 = 62 + (5+2)2,a) | a>0

                      solve(b2 = 62 + 22,b) | b>0

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. maj 2013 af mathon

 

                           T = (1/2) • hc • c = (1/2) • 6 • 5

 

                          ma = (1/2) • (2(b2+c2) - a2)1/2


Svar #16
27. maj 2013 af cecilied34 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvad du gør i #15? :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. maj 2013 af mathon

 

                                 bruger median-formlen for ma


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. maj 2013 af mathon

median-detaljer
          se

Vedhæftet fil:median_beregning.doc

Brugbart svar (0)

Svar #19
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Man har først bestemt |BC| ud fra Pythagoras i trekant BDC:

|BC| = √(62 + (2+5)2) = √85

Dernæst bestemmer man vinkel B som en vinkel i den retvinklede trekant BDC:

tan(B) = 6/7 ,

hvoraf

cos(B) = 1/√(1+tan2(B)) = 1/√(1+(6/7)2) = 7/√85

Medianen ma er nu side i en trekant, hvor man kender siden |AB| = 5, |BC|/2 = (1/2)·√85, og den mellemliggende vinkel B, så ma kan bestemmes ved at benytte en cosinusrelation

ma2 = |AB|2 + (|BC|/2)2 - 2·|AB|·(|BC|/2)·cos(B)

         = 52 + 85/4 - 5·(√85)·7/√85

         = 85/4 - 10

         = 45/4

hvoraf

ma = (√45)/2 = 3,3541


Brugbart svar (0)

Svar #20
28. maj 2013 af mathon

medianformler med kendte sider

 

                                                   ma = (1/2) • (2(b2+c2) - a2)1/2

                                                   mb = (1/2) • (2(a2+c2) - b2)1/2

                                                   mc = (1/2) • (2(a2+b2) - c2)1/2

                    


Skriv et svar til: trigonometri. korrekt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.