Matematik

trigonometri Sin Cos eller Tan

29. maj 2013 af larsdidriksen (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg sidder og øver mig til eksamen på fredag. Men jeg er støt på en opgave i de gamel UVM opgaver jeg ikke kan gennemskue. det drejer sig om http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130524_1stx131-MAT_B.ashx

opgave 10b jeg kan ganske enkelt ikke finde ud af hvordan jeg skal beregne siden |BC| jeg har prøvet Tan og Sin men uden det giver mig et resultat jeg kan bruge (da det virker umuligt) ydermere er resultatet af sin(10) og tan(10) det samme hvilket jeg slet ikke forstår.

Er der nogen der kan hjælpe mig med at løse opgaven?

 

tak

vh

Lars 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2013 af peter lind

se på den retvinklede trekant BCD.

Find vinkel ABD  NB Trekant ABD er ligebenet

Find  vinkel CBD

Derefter brug tangens

Du skal hverken bruge sinus eller tangens af 10 grader. Du har ikke set ordentlig efter, hvis du får at det giver det samme


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

Du kan ikke bruge sin, cos eller tan på trekant ABD, idet den ikke er retvinklet. Brug i stedet cosinusrelationen

     a2 = b2 + d2 - 2 · b · d · cosA

Siden a er lig med linjestykket |BD|.   

Eller gør som skrevet i #1 


Svar #3
29. maj 2013 af larsdidriksen (Slettet)

men |BC| er jo vinkelret. jeg kender jo siden| a. fra første del af opgaven. 

siderne |AD| og |AB| er jo 4 begge to. Vinkel A er jo 10. så bruger jeg cosinus relation og får at siden |BD| er 0.69 (via Ti-89)  √4^2+ 4^2- 2*4*4*cos(10°).

Det er trekant |BCD| jeg ikke kan beregne. Jeg ved jo bare at C er ret og siden c=|BD|=0.69.

 

og så er jeg stuck. jeg skal jo bruge |BC| i trekant |BDC|

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2013 af peter lind

Se #1 i trekant ABD kender du eller kan nemt finde alle vinkler. Deraf kan du finde vinkel CBD


Svar #5
29. maj 2013 af larsdidriksen (Slettet)

trekant |BDC| er vineklret det er |ABD| jo ikke så jeg kan ikke se hvordan jeg skal finde vinklerne i |BDC| ud fra |ABD| 

underalle omstændigheder er jeg kommet frem til at 

siden |BC| må kunne udregnes ved at sige |BD|*sin(d) hvis jeg undlader at afrunde giver det mig 0,6972459*sin(85)=0,694593 altså 69cm forskel i højden på lav-og højvande. 

Men jeg har ingen ide om de er korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Trekant ABD er ligebenet, så BD er det dobbelte af kateten i en retvinklet trekant med den modstående vinkel 5º og hypotenusen 4 , dvs.

|BD| = 2 · 4 · sin(5º) = 0,697246

Siden BC har samme længde som højden fra D på AB i trekant ABC, så

|BC| = 4 · sin(10º) = 0,694593


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2013 af peter lind

AB er vandret og BC er lodret så vinklen mellem dem er 90º. Heraf kan du finde vinkel CBD

Hvad er d ? og hvor har du de 85 fra ?


Svar #8
29. maj 2013 af larsdidriksen (Slettet)

opgaven består jo at 2 trekanter |ABD| og |BDC| for at finde stykket |BC| i |BDC| bruger jeg vinkel D fra trekant |ABD| som er 85 (vinkel D i |ABD|) Så jeg siger bare |BD|*sin(D) som giver mig 0,6972459*sin(85)=0,694593. Vores resultat blir det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, sin(85º) = cos(5º) .

Man har fra #6

|BC| = |BD|·sin(85º) = |BD|·cos(5º) = 2·4·sin(5º)·cos(5º) = 4·sin(10º) , hvor man har benyttet formlen for

sin(2x) = 2sin(x)cos(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2013 af peter lind

#8 Du kan ikke bare sige at vinkel D i trekant ABD er den samme som vinkel D i BCD. Det er den ganske vist; men det skal vises


Svar #11
29. maj 2013 af larsdidriksen (Slettet)

Det gør jeg heller ikke. Jeg anvender vinkel D som den er i ABD. Altså 85 grader. Så beregner jeg højden i en spisvinklet trekant og sætter det lig med siden i den rette trekant

Skriv et svar til: trigonometri Sin Cos eller Tan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.