Kemi
titrering-kruver,beregninger mm.
Har lige et spørgsmål til opgave 46(syre-base) kemi-a første udgave af Helge mygind. Opgaven lyder således:
20,00 mL HCl titreres med 0,1000M NaOH
a) berehn pH-værdien efter tilsætning af 19,98 mL af NaOH-opløsningen.
Mit forslag:
Først findes stofmængderne af OH- og af H+:
n(H30+)=0,1000mol/L*0,02000L= 0,00200mol
n(OH-) =0,1000mol/L*0,01998L= 0,001998mol
Da HCl+NaOH=H2O+NaCl reagerer i forholdet 1:1 kan vi sige at OH- er 0,001998mol og at H3O+ er 0,00200mol, før reaktionen er begyndt.
Efter reaktionen har jeg gjort således: 0,00200mol-0,001998mol= 0,000002mol.
Volumen af opløsningen er 39,98mL. Så
tager vi 0,000002mol/0,03998, for at beregne H3O+. Det giver 0,00005M.
Til sidst tog jeg -log(0,00005= som så giver pH-værdien(min lommeregner duer ikke, så jeg kan derfor ikke beregne resultatet).
Er det rigtigt gjort eller hva?
Hvordan kan jeg tegne en titreringskurve udfra disse oplysninger?
På forhånd mange tak!
Svar #1
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
titrerkurven tegnes ved at du udregner en masse punkter og plotter dem ind i et koordinatsystem, hvorefter du tegner en kurve, der forbinder alle punkterne.
Svar #2
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)
Ok. Men hvilke punkter skal der tages i betragtning? Jeg gætter på volumen. Eks. 0,000002mol/0,030L, i stedet for 39,98mL?
Vil dette have en vis relevans til FSA?
Svar #3
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
Så udfører du samme beregning som i #0 for hvert punkt.
Hvis du skulle komme op i syre-base kemi til FSA, er det jo et fedt trick at hive op af lommen, at kunne beregne pH-værdierne og sammenligne med indikatorpapiret(?) (man bruger vel ikke pH-metre i folkeskolen, vel)
Svar #4
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)
Kan man også gøre det omvendt?
På forhånd mange tak, frodo
Svar #5
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
Hvis du tilsætter 1 mL NaOH, er V=21 mL, ikke?
Svar #6
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)
D'oh, of course:D. Det er mig der sover...
Mange tak!
Svar #7
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)
Det haster!
Svar #8
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
Svar #10
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
Ellers kan google! prøv at tryk log(33) fx, så kommer resultatet. Ja, google er også en lommeregner
Svar #12
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)
Jeg tror at jeg gør noget forkert da pH-værdien mellem 20mL og 26mL med del intervaller på 1mL hele tiden giver 1-1,4!
Kan du gennemskue fejlen?
Svar #13
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
Du skal tænke på, at du når du har tilsat over 20 mL NaOH har overskud af OH-, hvorfor du bliver nødt til at beregne pOH (analogen til pH bare med OH- i stedet), dernæst kan du anvende, at
pH+pOH=14
Svar #14
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)
er H3O+ ikke konstant? Jeg skriver straks mine beregninger
Svar #16
19. oktober 2005 af Einstein_15 (Slettet)
n(H3O+)= 0,100*0,001L(da der titreres 1mL af gangen)=0,0001mol
n(OH-)= 0,100*0,021=0,0021mol(volumen giver 21mL)
0,0021mol-0,001mol=0,0011
0,0011mol/0,0210L=0,005238M
pH-værdi=-log(0,005238=2,28.
Denne gang giver det et andet udfald:S
Anyway skal jeg bare lave x-aksen således at første punkt er 1mL eller skal det starte fra 20mL??
Tusind millioner af gange tak!
Svar #17
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
n(H30+)=n(HCl) (1:1 reaktion med vand)
når jeg siger, at du titrerer 1 mL ad gangen, er det ved, at du tilsætter 1 mL NaOH ad gangen, det vil altså sige, at du skal beregne pH efter at vi har tilsat 1 mL, 2mL, 3 mL, 4 mL,...,19,1;19,2;19,3..20,9, 21, 22,23,24,25. NaOH
Svar #18
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
Svar #20
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
vi har i kolben 20 mL 0,1M HCl, det giver os en stofmængde af hydroxonium-ionen:
n(H3O+)=c*V=0,1M*0,020L=0,002 mol
hvis vi tilsætter 1 mL NaOH, har vi n(OH-)= 0,1000M*0,001L=0,0001 mol, efter reaktionen i #15, har vi:
n(H3O+)=0,002mol-0,0001mol=0,0019mol
[H3O+]=n/V=0,0019mol/0,021L=0,090476
pH=-log0,090476= 1,04347
ok?
