Kemi

Syreform eller baseform

01. juni 2013 af hfgcmjhk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvis man har et stof, hvis pkb=4,01 ved 25 grader celsius og man bliver spurgt til om stoffet findes på syre- eller baseform i en vandfase, hvor pH er 7,4, hvordan løser man så opgaven?

Er det syrebrøken jeg skal have fat i?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2013 af mathon

 

              pH = 7,4 indikerer jo basisk opløsning.


Svar #2
01. juni 2013 af hfgcmjhk (Slettet)

Jamen hvis du udregner syrebrøkken, får jeg xs=1, så må den jo være på syreform.

Jeg har udregnet koncentrationen af syreformen og baseformen vha. formlen for pH for svag syre og svag base.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2013 af ChemistryIsKey

#0

Omregn pKB til pKS

     pKB = 14 - pKS = 14 - 4.01 = 9.99

Du har da pufferligningen med syre og basebrøk

     pH = pKS + log(yb / ys)

Du isolerer nu forholdet mellem syre- og basebrøken

    log(yb / ys) = pH - pKS

    yb / ys = 10pH - pKS = 107.4 - 9.99 = 0.00257

 

     ys / yb = (0.0025)-1 = 389.1

Du kan altså se, at stoffet overlegent vil være på syre-form :)


Skriv et svar til: Syreform eller baseform

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.