Kemi
Stofmængde ifm titrering
19. oktober 2005 af
akvakv (Slettet)
Hejsa
Jeg skal i en titreringsøvelse bestemme hvormeget salt der er i 3mL saltvand (masse procenten).
Det gør jeg ved at bruge kaliumchromat som indikatorvæske, og titrere med SØLVNITRATOPLØSNING. Når sølvnitratet reagerer med chromationerne bliver væsken rød, og ekvivalenspunktet er nået. Når jeg så kender massen af tilsat AgNO3 kan jeg beregne stofmængde og masse af NaCl.
Sølvnitratet har koncentrationen 0,100 M, og det er her mit problem ligger:
Efter at jeg har tilsat 15,8mL AgNO3 når jeg ekvivalenspunktet. Jeg kender massen af AgNO3 = 15,8mL eller 0,0158 L, og koncenstrationen som er 0,100 M, men hvordan finder jeg stofmængden n?
Når formlen er:
NaCl + AgNO3 --> AgCl + NaNO3
Så må stofmængden n for AgNO3 være = stofmængden n for NaCl. Og jeg kan finde NaCl's molarmasse i periodesystemet, og således beregne m, ikke?
Jeg har lavet titreringen 3 gange, og får dermed 3 masser for NaCl, når jeg skal finde masse procenten skal jeg så dividere gennemsnittet af de tre masser med 3mL * 100%, eller skal jeg dividere hver enkelt masse med 3mL*100% og så tage gennemsnittet af de 3 masseprocenter?
Håber på svar til denne lange smøre, undskyld.
Mvh Anders
Jeg skal i en titreringsøvelse bestemme hvormeget salt der er i 3mL saltvand (masse procenten).
Det gør jeg ved at bruge kaliumchromat som indikatorvæske, og titrere med SØLVNITRATOPLØSNING. Når sølvnitratet reagerer med chromationerne bliver væsken rød, og ekvivalenspunktet er nået. Når jeg så kender massen af tilsat AgNO3 kan jeg beregne stofmængde og masse af NaCl.
Sølvnitratet har koncentrationen 0,100 M, og det er her mit problem ligger:
Efter at jeg har tilsat 15,8mL AgNO3 når jeg ekvivalenspunktet. Jeg kender massen af AgNO3 = 15,8mL eller 0,0158 L, og koncenstrationen som er 0,100 M, men hvordan finder jeg stofmængden n?
Når formlen er:
NaCl + AgNO3 --> AgCl + NaNO3
Så må stofmængden n for AgNO3 være = stofmængden n for NaCl. Og jeg kan finde NaCl's molarmasse i periodesystemet, og således beregne m, ikke?
Jeg har lavet titreringen 3 gange, og får dermed 3 masser for NaCl, når jeg skal finde masse procenten skal jeg så dividere gennemsnittet af de tre masser med 3mL * 100%, eller skal jeg dividere hver enkelt masse med 3mL*100% og så tage gennemsnittet af de 3 masseprocenter?
Håber på svar til denne lange smøre, undskyld.
Mvh Anders
Svar #1
19. oktober 2005 af frodo (Slettet)
1) n=c*V
2) ligemeget hvilken fremgangsmpde du benytter. Den første er nok lettest, da det kræver et mindst beregninger
2) ligemeget hvilken fremgangsmpde du benytter. Den første er nok lettest, da det kræver et mindst beregninger
Svar #2
19. oktober 2005 af akvakv (Slettet)
1) n=c*V
Så hvis jeg til titreringen har brugt 15,8 mL AgNO3 ved ekvivalenspunktet og koncentrationen af AgNO3 er 0,100 M, så er stofmængden n = 0,100*15,8 = 1,58 mol
For det betyder jo så at der også skulle være 1,58 mol NaCl - og 1,58 mol NaCl i 3 mL havvand, er det ikke lige i overkanten?!?!
Mvh Anders
Så hvis jeg til titreringen har brugt 15,8 mL AgNO3 ved ekvivalenspunktet og koncentrationen af AgNO3 er 0,100 M, så er stofmængden n = 0,100*15,8 = 1,58 mol
For det betyder jo så at der også skulle være 1,58 mol NaCl - og 1,58 mol NaCl i 3 mL havvand, er det ikke lige i overkanten?!?!
Mvh Anders
Svar #4
19. oktober 2005 af akvakv (Slettet)
oki, så er alt som det skal være!
Takker mange gange for hjælpen!!!
Mvh Anders
Takker mange gange for hjælpen!!!
Mvh Anders
Skriv et svar til: Stofmængde ifm titrering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
