Kemi

Oxidationstal for CN-

02. juni 2013 af JohnWatson (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan er det præcis, at det er meningen at, jeg skal udregne oxidationstallene for atomerne i CN- ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2013 af Heptan

En god idé er at kigge på strukturformlen for CN-. Her vil du bemærke at der er en dobbeltbinding mellem C og N. N er mest elektronegativitet, hvilket betyder at elektronerne vil befinder sig hos N størstedelen af tiden, hvilket giver N et negativt oxidationstal. Ud fra det periodiske system kan vi se at N er i 5. hovedgruppe, så den er villig til at optage 3 elektroner jf oktetreglen. Det gælder også her, så N har altså at OT=-3. Da ionen har ladningen -1, kan vi opstille en ligning for at beregne OT for C, idet vi kender N's OT (-3):

OTC-3=-1

<->

OTC=+2

Man kan også bare bemærke at, siden der er tale om en dobbeltbinding må den have OT=+2, jv strukturformlen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2013 af lasols (Slettet)

første del af heptan's svar vil jeg gerne købe (med ellektronegativitet og så videre)

x -3 = -1 => x = 2

jeg er dog ikke enig med ham i struktirformlen for cyanid, de fleste (IUPAC) tegner cyanidionen med en trippelbinding mellem Carbon og Nitrogen så din regel med dobbeltbindingen holder ikke. hvis der var en dobbeltbinding ville oktetreglen ikke være opfyldt eller også ville vi ikke kunne nøjes med en ladning på -1 for ionen


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2013 af Heptan

Ahh, det giver jo også mere mening mht oktetreglen, og så har carbon bare en (ekstra) uparret elektron, så carbon også opfylder oktetreglen og giver hele ionen en ladning på -1.? :-)

Gæt aldrig en strukturformel ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2013 af lasols (Slettet)

præcis


Skriv et svar til: Oxidationstal for CN-

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.