Biologi

Fotosyntese og respirationsprocessen

05. juni 2013 af TinnaL (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-) 
Er der nogle der kan hjælpe mig med at forklare Fotosyntese og respirationsprocessen på B-niveau. Har bøger der fortæller om dem, men kan ikke rigtigt forstå det de skriver. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2013 af ninjamus (Slettet)

 

Har lige kopieret dette fra en andens studieportal-brugers besvarelse fra 2009.

 

 

Fotosyntese er en processe, der foregår i plantecellernes grønkorn. det er en processe planter laver, for at kunne danne glukose, der bruges som byggesten til vækst. Derefter bliver en del af glukosemolekylerne bygget sammen til stivelse og derefter oplagret, indtil planten har brug for glukose igen.

Planten skal bruge lys, kuldioxid og vand for at danne glukosen. Ved hjælp af lysenergien bygges kuldioxid og vand sammen til glukose og ilt, hvor ilt er fotosyntesens affaldsprodukt.

Formel for fotosyntese: 6 CO2 + 6 H2O + Lysenergi -> C6H12O6 + 6 O2
                                                  (Kuldioxid) + (vand) -> (glukose) + (ilt)

HUSK: Fotosyntese kan kun foregå i planter.

Respiration: er en processe, der foregår både i dyre og planteceller. Den foregår i cellens mitokondrier. Der spaltes glukosen under iltforbrug til kuldioxid og vand. Ved respirationsprocessen overføres energien i glukosen til ATP, der kan udnyttes når planten udfører et arbejde såsom at optage næringsstoffer gennem roden.

Hos mennesker siver kuldioxiden fra cellerne ud i blodet og til lungerne, hvor vi udånder den. Vandet indgår i kroppensvæskebalance og kommer ud som sved, som urin via nyerne eller udåndes.

Dyreceller hos dyr og mennesker bruger også ATP for at kunne udfylde cellernes funktion i kroppen. Fx skal muskelceller have ATP for at kunne trække sig sammen. Alle celler bruger meget energi på at opbygge forskellige stoffer, som de behøver for at vedligeholde strukturer og funktioner i cellen. Cellerne har altid et lille lager af ATP i sig som de bruger af. Slipper lageret op, dør de. Det gør de normalt ikke, for cellen gendanner hele tiden ATP via respirationsprocessen.

Formel for respiration: C6H12O6 + 6 O2 + 30 ADP + 30P -> 6 CO2 + 6 H2O + 30 ATP
(glukose) + (ilt) -> (kuldioxid) + (vand) + (energi til genopbygning af ATP molekyler)

30 ADP + 30P -> 30 ATP

Håber du kunne bruge det til noget. Noterne er taget ud fra min biologi bog "Biologi til tiden"


Skriv et svar til: Fotosyntese og respirationsprocessen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.