Matematik

4.gradspolynomium, ekstrema

08. juni 2013 af RRK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg har et spørgsmål vedr. 4.gradspolynomier: Kan de godt have et ekstremumspunkt og en vendetangent samtidig?

Så vidt jeg ved, kan det ikke lade sig gøre, men hvad er forklaringen på det?

 

Mvh RRK


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2013 af Singlefyren (Slettet)

ikke i samme punkt. Den ene hale går jo nedad og den anden opad.


Svar #2
08. juni 2013 af RRK (Slettet)

Ja, jeg tænkte også på om et 4.gradspolynomium kan have både et ekstremumspunkt og en vendetangent - altså fx et ekstremumspunkt ved x=1 og en vendetangent ved x=3..?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2013 af Singlefyren (Slettet)

Lad mig sprede spørgsmålet ud til : findes der et 4. gradspolynimium der ikke har minimum 1 ekstrema?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. juni 2013 af peter lind

Definer 4 gradspolynomiet p(x= x4 +ax3+ bx2+cx + d

Se om du kan finde en løsning hvor det gælder

p'(1) = 0, p''(1) ≠0, p'(3) = p''(3)  = 0

Det giver 3 ligninger med 4 ubekendte + en mere begrænset btingelse. Det burde kunne lade sig gøre


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2013 af Singlefyren (Slettet)

Løsning til #4 kunne f.eks. være:   x4 - 97/12 x3 + 75/4 x2 - 9/4 x


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2013 af peter lind

#4 Glemte at anføre at der også skal gælde p'''(3)≠0. Hvis p''''(3) = 0 er der et ekstrema i x=3

 


Svar #7
08. juni 2013 af RRK (Slettet)

Okay, I see! Tusind tak for hjælpen!! :)

Hvad så med et tredjegradspolynomium? Jeg har prøvet at udføre de samme beregninger, men der giver den intet svar.. Er det en umulighed at have både en vendetangent + et ekstremum i et tredjegradspolynomium?


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. juni 2013 af peter lind

Et 3 grads polynomium kan skrives som p(x) = x3+a*x2+b*x+c.

For nemheds skuld vælger jeg at vendepunktet skal være for x=0.

Hvis der skal være vandret vendetangent skal der gælde

p'(0) = p''(0) = 0, p'''(0)  ≠0. Den sidste er altid opfyldt.

Indsætter man dette får man a=b=0 hvilket giver polynomiet x3+c, som er monoton voksende og derfor ikke har noget ekstrema.

Hvis der må være skrå vendetangent  bliver  kravet p'(0) ≠0 og dermer  gælder  b≠0

Hvis der skal være ekstrema i x0 må der gælde p'(x0) = 0 <=> 3x02+b=0 Denne har altid en løsning  ≠ 0 for b <0. Da p''(x) = 6x ≠0 for x ≠0 vil polynomiet have et ekstrema eller rettere 2 ekstremaer

 


Svar #9
09. juni 2013 af RRK (Slettet)

Tusind tak for hjælpen - tror jeg har forstået det nu.. :)


Skriv et svar til: 4.gradspolynomium, ekstrema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.