Kemi

Pufferopløsning pH

09. juni 2013 af Heptan - Niveau: B-niveau

Jeg har beregnet pH i en pufferopløsning til at være 0,7678923322569391 efter tilsætning af saltsyre (før tilsætning beregnede jeg pH til 0,8364334805144855)

Men når jeg tjekker efter med den generelle ligning for syrer og baser får jeg et andet resultat, nemlig 4,911749673463198.

 

"En pufferopløsning indeholder 0,100 M eddikesyre og 0,150 M natriumacetat.

Til 100 mL af denne pufferopløsning sættes 20,0 mL 0,100 M HCl.

Beregn pH."

pK_S  for eddikesyre= 4,75

 

Jeg har beregnet at koncentrationen af eddiksyre efter tilsætning er 0,102 M og for acetat 0,148

Når jeg sætter dette ind i den generelle ligning

K_S=x•(c_B+x-K_V/x)/(c_S-x+K_V/x)

hvor x er den aktuelle oxoniumkoncentration

får jeg resultatet 1,225322269248408•?10?^(-5)

og når jeg beregner pH får jeg som sagt 4,911749673463198

 

Hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni 2013 af mathon

       100 mL 0,100 M eddikesyre indeholder  ns = (0,100 L) • (0,100 mol/L) = 0,01 mol eddikesyre

       100 mL 0,150 M acetat indeholder  nb = (0,100 L) • (0,150 mol/L) = 0,015 mol acetat

       100 mL 0,150 M acetat indeholder  n = (0,020 L) • (0,100 mol/L) = 0,002 mol HCl


Før
           pH = pKs + log(nb/ns)

           pH = 4,75 + log(0,015/0,01) = 4,9


Efter

           pH = 4,75 + log((0,015-0,002) / (0,01+0,002)) = 4,8

 

       I overensstemmelse med, at    
                  en puffer med rimelig pufferkapacitet ikke ændrer pH nævneværdigt selv ved tilsætning af en
                  mindre mængde stærk syre.


Svar #2
10. juni 2013 af Heptan

Hvorfor trækker du n(OH^-) fra basen og ikke fra syren? Reagerer hydroxid ikke med syren, så der kommer mere acetat og mindre eddikesyre?

Reaktionsskema stofmængder: http://puu.sh/3cwFt.jpg


Svar #3
10. juni 2013 af Heptan

Undskyld, jeg blandede to opgaver sammen. Alt i orden


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. juni 2013 af mathon

100 mL 0,150 M acetat indeholder  n = (0,020 L) • (0,100 mol/L) = 0,002 mol HCl

skal selvfølgelig være

20 mL 0,150 M HCl indeholder  n = (0,020 L) • (0,100 mol/L) = 0,002 mol HCl


Svar #5
10. juni 2013 af Heptan

Har jeg forstået det rigtigt, at hvis det var samme opgave, men bare med natriumhydroxid istedet for saltsyre, så skulle fortegn være modsat i ligningen?

pH = 4,75 + log((0,015+0,002) / (0,01-0,002)) = 5,07735893438633

Det er en forskel på ca. 0,15 (pH af eddikesyre i ligevægt)


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. juni 2013 af mathon

det var dog utroligt, som jeg fjumrer:

100 mL 0,150 M acetat indeholder  n = (0,020 L) • (0,100 mol/L) = 0,002 mol HCl

skal selvfølgelig være

20 mL 0,100 M HCl indeholder  n = (0,020 L) • (0,100 mol/L) = 0,002 mol HCl

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. juni 2013 af mathon

#5

                   Det har du forstået rigtigt!


Svar #8
10. juni 2013 af Heptan

Hehe :D Tak for hjælpen alligevel!


Skriv et svar til: Pufferopløsning pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.